pedagoške mjere

Kakva godina: Tisuće učenika dobilo lošu ocjenu iz vladanja, više od 200 srednjoškolaca izbačeno iz škola

14.07.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Protekla školska godina po mnogočemu je specifična - od štrajka, prekida nastave u školama i potresa - do nastave na daljinu. A tu je još jedan razlog. Više od 3.500 učenika dobilo je iz vladanja ocjenu - loše. Pedagoških mjera - ukora, opomena i opomena pred isključenje - bilo je u tisućama. Više stotina učenika isključeno je iz škole

Iako su samo malo više od tri mjeseca bili na nastavi u školi, naši osnovnoškolci i srednjoškolci uspjeli su ove školske godine nakupiti popriličan broj negativnih pedagoških mjera. Osnovnoškolcima je izrečeno više od 5.000 mjera - opomena, ukora i strogog ukora.

Čak 204 srednjoškolca isključena su iz škole, a više od 10.000 njih dobilo je opomenu ili ukor.

'Vjerojatno su to repovi iz prvog polugodišta i tada su učenici dobili neki ukor i u drugom polugodištu nisu se više niti uključivali u neki rad', rekla je za HRT Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Za sve je ovo bila nova situacija u školstvu, kaže prof. Miljković, ali možda je trebalo pokazati malo više empatije, iako su se svi snalazili na svoj način.

'Možda su svi pogubili konce, ovo su bile izvanredne okolnosti nitko učitelje nije educirao da se nose s takvim okolnostima', dodala je Miljković. Ali ni učenike.

Pa je tako ocjenu loše iz vladanja dobilo njih više od 3.500 tisuće.

Primjerice - s takvom ocjenom osmaši ne mogu dobiti smještaj u učeničkom domu. U jednoj ih je školi čak 47 ocijenjeno loše ili dobro iz vladanja, roditelji su se žalili, a Ministarstvo reagiralo.

"Na temelju prijave roditelja učenika u kojoj se žale na ocjene iz vladanja, Služba prosvjetne inspekcije područna jedinica u Rijeci pokrenula je inspekcijski postupak po službenoj dužnosti., a vezano uz ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine.", priopćili su iz Ministarstva.

Nalaz se očekuje do kraja tjedna.