NAJGORA NOVOGODIŠNJA NOĆ

Kako su se sramotni incidenti iz Kölna pretvorili u masovnu rasističku histeriju

07.01.2016 u 21:10

Bionic
Reading

Sramotni incidenti koji su obilježili novogodišnju proslavu u Kölnu postali su tema broj jedan Njemačkoj ali i šire, uz brojne optužbe na društvenim mrežama i iz krugova ekstremne desnice kako su tamošnje vlasti i mediji sve pokušali zataškati kako ne bi potpirivali antiuseljeničko raspoloženje. U međuvremenu stvorena histerija rezultira i time da se odbija realno sagledati kako je došlo do te iznimno neugodne novogodišnje epizode u jednom od najvećih njemačkih gradova tijekom koje su brojne žene doživjele seksualno uznemiravanje i zlostavljane te bile opljačkane

Tjedan dana nakon skandalozne proslave novogodišnje noći u Kölnu koja se u međuvremenu pretvorila u jednu od glavnih tema europskih medija tamošnja policija izvijestila je o tome kako je zaprimila 121 prijavu za seksualno zlostavljanje te da su prijavljena i dva silovanja.

Na trgu ispred Glavnog kolodvora u Kölnu, koji se nalazi nasuprot glasovite gotičke katedrale, novogodišnja je noć prošla u iznimno agresivnom raspoloženju, tijekom kojega je neko vrijeme atmosferu definirala prisutnost više stotina muškaraca koje svjedoci opisuju kao 'arapskog i sjevernoafričkog porijekla', a koji su - mnogi vidno alkoholizirani - prisutne žene neprimjereno i zlostavljački dodirivali, nabacivali se u grupama, ali i mnoge slavljenice Nove godine olakšali za njihove novčanike.

Policija je - kako u međuvremenu otkrivaju i interni izvještaji u objavljeni njemačkim medijima - izgubila kontrolu nad situacijom i prekasno intervenirala, a dodatni je problem to što se ispostavlja kako na ulicama Kölna u novogodišnjoj noći nije bilo dovoljno predstavnika organa reda i mira. Povrh toga, policija je zakazala i u tome što je u svojem službenom priopćenju za javnost u vezi toga kako je prošla novogodišnja noć ustvrdila kako je sve bilo mirno i bez značajnijih problema te je tako zapravo obmanula njemačku javnost.

Priča o tome što se doista događalo u Kölnu eksplodirala je zahvaljujući tome što se počela širiti društvenim mrežama 1. i 2. siječnja, da bi već 3. i 4. siječnja zauzela istaknute pozicije u većini najvažnijih njemačkih medija koji se i danas bave utvrđivanjem svih činjenica sramotne novogodišnje proslave u Kölnu. Jedini od glavnih njemačkih medija koji je zakazao u svojem izvještavanju jest ZDF, koji je čak u jednom trenutku na društvenim mrežama upitao gledatelje kako bi o tome što se desilo trebalo pisati, zbog čega se u međuvremenu i ispričao. Nasuprot tom primjeru, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Focus, ARD, Süddeutsche Zeitung i brojni drugi njemački mainstream mediji otvorili su svoje naslovnice i portale za priču o agresivnoj i kriminalnoj novogodišnjoj noći u Kölnu, ali unatoč tome ekstremistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) po društvenim mrežama širi mitove o pokušaju medijskog zataškavanja svega što se događalo, i to uz objašnjenje kako se ne bi stvaralo neprijateljsko raspoloženje prema izbjeglicama, koje se u međuvremenu itekako i stvorilo zahvaljujući baš onima koji optužuju njemačke medije za autocenzuru.

Objašnjenje toga što sramota iz Kölna nije bila na naslovnicama već 1. siječnja zapravo je banalno - medijske redakcije nisu baš pune novinara u punom pogonu tijekom proslave Silvestrova, koje je ovaj puta bilo u noći s četvrtka na petak, što znači da je petak bio neradni dan nakon kojega je uslijedio i (neradni) vikend. Već od ponedjeljka i utorka krenulo je ozbiljno istraživačko pisanje o incidentima u Kölnu, pa primjerice Der Spiegel, a nije jedini, u svojem online izdanju svakodnevno donosi tekstove s novim činjenicama i rekonstruira što se zapravo dogodilo.


Nadalje, u rasističkoj histeriji koja je uslijedila na društvenim mrežama i među antiislamski nastrojenim pokretima poput Pegide se sustavno izostavlja da su seksualna zlostavljanja žena - koja se se u najviše slučajeva sastojala od nedozvoljenog hvatanja za stražnjicu i agresivnog udvaranja i nakon što bi žena jasno dala do znanja da za komunikaciju nije raspoložena - išla u kombinaciji s džeparenjem i krađom. Obrazac je funkcionirao tako da bi jedan džeparoš ženu nedozvoljeno uhvatio za neki dio tijela u seksualnom kontekstu, dok bi njegovi kolege tu odvratnu situaciju iskoristili da joj s druge strane izvuku lisnicu. Doista, mnogi džeparoši i slični sitni kriminalci u Njemačkoj su useljeničkog porijekla, a proslave nove godine, kada se na ulice gradova slijevaju milijuni ljudi, idealne su za veće akcije džeparenja te se čini kako se u Kölnu dogodila unaprijed organizirana akcije te vrste, u kojoj je seksualno zlostavljanje i uznemiravanje žena - neupitno za svaku osudu - više bilo sredstvo, a ne jedini i isključivi cilj. Kada se pak čita što se piše po njemačkim društvenim mrežama i u komentarima članaka, može se zaključiti kako je za novogodišnju noć u Kölnu tisuću muslimana planiralo i provelo masovno silovanje bijelih žena u sred jednog velegrada Europe.

Pritom su slični incidenti, ali ipak manjeg obima, nažalost uobičajeni za masovna okupljanja s mnogo pijanih, heteroseksualnih muškaraca, posve neovisno jesu li izbjeglice ili rođeni Nijemci, što su istaknule novinarke njemačkog Vicea, primjerice podsjećajući na poznatu reportažu s Oktoberfesta 2011. u Süddeutsche Zeitung. No u međuvremenu se svi seksualni napadi koji su se dogodili tijekom proslave novogodišnje noći u Njemačkoj - i koji se nažalost događaju za svako Silvestrovo u manjoj ili većoj mjeri - počinju tumačiti kao dio većeg obrasca, usmjerenog na demoniziranje izbjeglica i useljenika u Njemačku iz zemalja Bliskog istoka i/ili muslimanske vjeroispovijesti. 

Takvoj rasističkoj histeriji pogodovala je i gradonačelnica Kölna Henriette Reker - koja je bila žrtva opasnog napada nožem prije par mjeseci, a koji je izveo pripadnik desnih ekstremista i islamofobne scene - svojim promašenim savjetima ženama kako mogu izbjeći seksualno uznemiravanje na ulici. Ostatak njemačkih političara, među njima ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, ministar pravosuđa Heiko Maas i kancelarka Angela Merkel - reagirao je pak oštro i zatražio da se svim sredstvima pravne države sve izvede na čistac, a počinitelji budu kažnjeni. 

Svi detalji sramotne novogodišnje noći u Kölnu još se utvrđuju, no ono što je očito jest to da je tamošnja policija spektakularno zakazala u održavanju reda i mir te dopustila masovno džeparenje i seksualno uznemiravanje žena. Neupitno je i da su većinu počinitelja svjedoci opisali kao 'arapskog i sjevernoafričkog porijekla', kao što je neupitno i to da je sve zajedno u međuvremenu i uz odgovarajuće potpaljivanje vatre iz desničarskih krugova izazvalo još masovnije rasističke reakcije u njemačkom društvu, a i šire.

Novogodišnja noć u Kölnu