SVE SE MANJE PEČE

Kako su propisi i trošarine umalo dokrajčili domaću rakiju

05.11.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u EU donio je mnoge promjene u navikama i običajima malih ljudi, tako je i između ostalog utjecao i na tradicionalno pečenje rakije među malim vinogradarima u Dalmaciji

Proizvodnja rakije lozovače iz dropa (komine) od grožđa po Zakonu od 1. siječnja 2010. podliježe trošarinama i svi koji imaju namjeru peći rakiju moraju se najprije javiti najbližoj carinskoj ispostavi i prijaviti pečenje rakije i količine koje namjeravaju proizvesti.

Malim proizvođačima dozvoljeno je proizvesti 20 litara čistog alkohola ili 50 litara rakije godišnje po kućanstvu, a za svaku litru preko toga mora platiti trošarinu u iznosu od 53 kune po litri. Također se plaća i paušal na kotlove za pečenje, zakon vrijedi i za one koji posjeduju kotlove, a i za one koji će za proizvodnju rakije posuditi od nekog kotao.


Ako je kotao kapaciteta do 100 litara, plaća se trošarina od 100 kuna, a ako je kapacitet veći od 100 litara, trošarina iznosi 200 kuna. Nakon svega, rakija koja se ispeče za vlastite potrebe ne smije se prodavati. Zakon o trošarinama kaže da se svi proizvođači rakije moraju registrirati, odnosno upisati u registar trošarinskih obveznika.

Onaj koji ispeče rakiju u svom kućnom dvorištu mora najkasnije do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu dostaviti carinarnici godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe i o zapremini kotla te obračunatoj trošarini na Obrascu GI-MP-JAP.

Uza sav zakon koji je u primjeni, inspektori obilaze teren i sve manje je onih koji peku rakiju. Sve rjeđe se vide kotlovi po selima i dojam je da sve manje ljudi peče rakiju. Kako kažu seljaci u dalmatinskoj zagori, većina dropa (komine) se baci. Ljudi ne žele plaćati 53 kune trošarine po litru rakije, a sve je manje onih koji žele provesti tjedan dana po kancelarijama Carine i poljoprivrednih ureda sređujući dokumentaciju kako bi prijavili rakiju.

Stoga će ove godine biti manje rakije, a taj trend nije od jučer; proizvodnja rakije počela je opadati i prije Europske unije, prije desetak godina kada je uveden zakon od 0,0 promila u prometu, što je prouzrokovalo pad potražnje za alkoholnim pićima, pa tako i za domaćom rakijom, kazuju nam vinogradari iz vrgoračkog kraja koji su prije toga zakon plasirali veće količine domaće rakije u makarsko primorje tijekom turističke sezone.