LUKRATIVNA AFERA

Kako su nastale inkriminirajuće fotografije Hollandea?

16.01.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Fotograf koji je uhvatio predsjednika Françoisa Hollandea, s kacigom na glavi pred zgradom u Parizu u kojoj se navodno redovito susretao s glumicom Julie Gayet, zove se Sébastien Valiela. Ime koje ne mora ništa značiti široj publici, no kako podsjeća Le Nouvel Observateur, upravo je taj fotograf-paparazzo odgovoran za prve fotografije bivšeg predsjednika Françoisa Mitteranda i njegove kćerke Mazarine, rođene u vanbračnoj vezi

Kako prenosi francuski tjednik, fotograf je počeo sumnjati na predsjednikovu aferu s glumicom kada je dotičnu pokupio službeni automobil Elizejske palače pred mondenim okupljalištem Café de Flore na aveniji Saint-Germain. Epizoda službenog prijevoza uslijedila je nakon što je u televizijskoj emisiji krajem prosinca Julie Gayet, uslijed promocije svog novog filma, potvrdila da je predsjednik dolazio na snimanje te da mu se film jako sviđa.

Tijekom čitave prošle godine kružile su glasine Parizom o vezi Hollandea s glumicom Gayet, no navodno je upravo ta televizijska emisija nagnala uredništvo tabloida Closer da krene u ofenzivu i konačno sruši tabu o privatnom životu političara u Francuskoj. Angažirati iskusnog paparazza, Sébastiena Valiela, čija je fotografija 1994. na naslovnici Paris Matcha prvi put javnosti otkrila predsjednika Françoisa Mitteranda u društvu kćerke Mazarine, rođene u vanbračnoj aferi, činilo se veoma logičnim korakom.

Lukrativna afera

Prema njegovom svjedočenju, nije bilo nimalo teško fotografirati predsjednika Hollandea pred zagradom u ulici De Cirque, pored Elizejske palače, a i osiguranje je bio minimalno. Tabloid Closer, protiv kojeg predsjednik neće podizati tužbu (glumica je preko svog odvjetnika uspjela zabraniti online članak, ali ne i tiskani primjerak), može, u financijskom pogledu, biti itekako zadovoljan. Tiraža aktualnog broja mogla bi iznositi oko 600.000 primjeraka (standardno, iznosi nešto iznad 300.000 primjeraka). Iskusni fotograf Valiela također ima razloga za zadovoljstvo. Honorar mu je iznosio između 40 i 75 tisuća eura (nema službene potvrde), iako su iz branše poručili da je cijena mogla biti i viša da je priredio dražbu fotografija za tabloide.