TRUST MOZGOVA RASPRAVLJA U SPLITU

Kako su Mediteran (i Hrvatska) pretvoreni u žrtve globalizacije?

22.10.2015 u 14:00

Bionic
Reading

O gorućem problemu izbjegličko-migrantske krize koja trese Hrvatsku i Mediteran te podriva temelje ujedinjene Europe raspravljat će se ovog petka na Međunarodnoj konferenciji na splitskom Filozofskom fakultetu pod nazivom 'Europa i Mediteran. Kamo ide Hrvatska?' u organizaciji zagrebačkog Instituta za europske i globalizacijske studije

'Konferencija bi trebala odgovoriti na više pitanja koja se tiču ustrojstva Europske unije i njezine regionalne politike, s posebnim osvrtom na regiju Mediteran - koju se još naziva kolijevkom civilizacije - u kontekstu globalizacije, koji je danas pretvoren u žrtvu ili ružno lice globalizacije. Vrijeme održavanja konferencije stoga nije moglo biti bolje pogođeno s obzirom na aktualnu izbjegličku/migrantsku krizu koja je pogodila Mediteran i Balkan preko ove balkanske rute. Kako će se ova globalna igra, završiti teško je reći. No nažalost čini se da bi ovo moglo trajati jako dugo. Modeli razrješenja situacije za kojima bi političari mogli posegnuti idu od modela 'Otvorene Europe', preko 'Utvrde Europe do modela 'Ledenice' (prema ovom scenariju dogodila bi se moguća kvantifikacija izbjeglica u RH i njihov boravak u našoj zemlji na dugi rok ako im schengenska EU blokira ulaz. Tada može nastati ljudska drama u kojoj masa izbjeglica ne želi ostati u RH već ići k željenim destinacijama na Zapad, no Zapad ih želi zaustaviti i ograničiti im kretanje jer im u Hrvatskoj nisu ugroženi životi, a usput je članica EU-a)', otkriva nam politolog dr. Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije, idejni začetnik ove konferencije.

Milardović kaže kako će i o tim modelima raspravljati na konferenciji. Osim toga, u Splitu će mnogi domaći i strani stručnjaci (iz Francuske, Italije, Slovenije, Španjolske…) razgovarati i o drugim temama poput mediteranskog identiteta Hrvatske, definirati pojam mediteranske orijentacije i geopolitička dimenzija Mediterana u Europi te uloga Hrvatske unutar EU-a i Mediterana.

Nakon konferencije, kaže Milardović, sastavit će zaključke i odaslati ih medijima, a tako će se s njima upoznati i svi nadležni za ovu problematiku.

Uz strane goste na konferenciji će prisustvovati i izaslanik predsjednice RH Andro Krstulović Opara.

Osim zagrebačkog Instituta za europske i globalizacijske studije kao glavnog organizatora ovu konferenciju pomogle su realizirati i druge znanstvene institucije iz Zagreba (Institut za migracije i narodnosti, Fakultet političkih znanosti i 'Jean Monnet' katedra za političke studije EU-a) i Splita (Pravni i Filozofski fakulteti).

Više o programu i sudionicima konferencije doznajte OVDJE.

401497 ,401437 ,401431 ,401409