NAPUHANI REJTINZI

Kako su kreditne agencije potpalile financijsku krizu

06.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Američka vlada traži od agencije za kreditni rejting Standard & Poor's odštetu od pet milijardi dolara zbog flagrantne obmane ulagača uoči sloma tržišta hipotekarnih kredita. Riječ je o jednoj od najambicioznijih sudskih parnica ministarstva pravosuđa vezanih uz financijsku krizu

SAD navodi da je S&P obmanuo ulagače navodeći da su njihovi rejtinzi hipotekarnih proizvoda objektivni i da na njih nije utjecao sukob interesa.

Ministarstvo pravosuđa napominje da je S&P 'napuhao' rejtinge i podcijenio rizike u trenutku kada je balon tržišta nekretnina već počeo pucati. Kreditna agencija bila je vođena željom da privuče nove poslove od investicijskih banaka koje su izdavale hipotekarne vrijednosnice.

'Jednostavno rečeno, takav način poslovanja je nečuven, a pritom seže u samu srž financijske krize', rekao je glavni državni tužitelj Eric Holder, koji vodi ministarstvo pravosuđa, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Washingtonu. Agenciju S&P tuži i 16 saveznih država te District of Columbia.

Pogledajte kako su bonitetne agencije pretvarale hipotekarne obveznice u 'strukturirane proizvode', poput pokrivenih hipotekarnih obveza s najvišim kreditnim rejtingom, AAA.

Kliknite za uvećanje