OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Kako smo olako zaboravili čovjeka čije je ime sinonim za laž?

13.03.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Oni koji ne pamte vlastitu povijest osuđeni su je ponavljati, glasi izlizana ali itekako točna izreka Edmunda Burkea koja je savršeno primjenjiva na slučaj Ratka Mačeka, tzv. spin doktora bivšeg premijera Ive Sanadera, čije je ime prije sedam, osam godina u javnosti praktički bilo sinonim za laž

Prije nepunih osam godina, nakon što su mediji otkrili da tadašnji premijer Ivo Sanader posjeduje basnoslovno skupu kolekciju ručnih satova, njegov glasnogovornik Ratko Maček preuzeo je funkciju 'gromobrana' koji treba šefa Vlade pod svaku cijenu štititi od neugodnih pitanja, neovisno o tome koliko ona bila opravdana.

U 'slučaju satovi' i oni najveći obožavatelji premijera Sanadera i pripadajuće kamarile (od kojih i dan danas dobar dio prima saborsku plaću iz naših džepova) mogli su uočiti da je nešto itekako trulo u državi Hrvatskoj. Naime, verbalno-semantičkih egzibicija koje je tada izvodio Ratko Maček u obrani neobranjivog ne bi se posramio ni barun Münchausen.

Tako smo, primjerice, od Mačeka tada saznali da se oni koji nisu bogataši poput njegova šefa ionako ne bi smjeli baviti visokom politikom (zbog rizika od korupcije, što posebno gorko zvuči iz današnje perspektive). Saznali smo i da je jedini razlog zbog kojeg Sanader satove u vrijednosti povećeg stana u centru Zagreba nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici to što u formularu za prijavu nije našao mjesto predviđeno za upisivanje svog 'hobija'. Rijetke medije koji su se usudili propitivati porijeklo imovine Velikog Vođe Maček je napadao prozivajući ih zagovornicima komunizma i uravnilovke.

Maček je toliko puno i toliko očito lagao u obrani Sanadera da se s vremenom u javnosti proširila uzrečica 'lažeš kao Maček', ali ne treba zaboraviti ni da je Maček ujedno bio jedan od ključnih operativaca danas najpoznatijeg stanovnika zatvora u Remetincu, neusporedivo važniji igrač u HDZ-ovoj krimi-mreži od primjerice jedne Branke Pavošević.

No nakon što je Maček prošao 'izvanserijski dobro' (prema riječima odvjetnika Miljevića) prilikom izricanja presude na aferu Fimi Media, u javnosti gotovo da uopće nema glasova koji propituju ulogu i djelovanje Ratka Mačeka za vrijeme apsolutne moći Ive Sanadera. Maček tako neće odsjediti ni dana kazne u zatvoru, a prema svemu sudeći, bivša Sanaderova 'desna ruka' sprema se za nove poslovne poduhvate i to u, ni manje ni više, nego medijskom biznisu.

Hoćemo li zaista biti prisiljeni ponavljati povijest s Ratkom Mačekom ili možda s nekim novim 'gospodarom laži', ovisi isključivo o našem kolektivnom sjećanju. A ako je suditi prema demokratskoj nezrelosti biračkog tijela zorno prikazanoj u posljednjih 20 godina, zaista nema previše razloga za optimizam.