NOVA AKCIJA TIH-A

Kako se boriti protiv korupcije? Filmom!

16.07.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Ako protiv korupcije ne može drukčije - može filmom. Prva je akcija projekta Transparency Internationala Hrvatske KaPeKa (Kulturom po korupciji) Kinom po korupciji

Film 'U početku' ( A l'origine)

Ta se akcija odvija u suradnji s Motovun Film Festivalom i tvrtkom Siemens. 'Početkom ove godine na europskoj konvenciji TIH-a razmišljali smo kako doći do šire javnosti s idejom borbe protiv korupcije', rekao je predsjednik hrvatskog TIH-a Zorislav Antun Petrović. Njegovu ideju podržao je Igor Mirković u ime Motovun Film Festivala.

Između sedam sugeriranih filmova izabran je francuski 'U početku', koji je ove godine sudjelovao i na filmskom festivalu u Cannesu.

'Film govori o izgradnji autoceste koja je sa sobom povukla poplavu mita. Svaka sličnost s Hrvatskom apsolutno je namjerna', rekao je na današnjoj konferencije za medije Petrović.

Mirković je pak pojasnio kako je ideja bila da se nađe film koji zadovoljava profesionalne kriterije, ali i da tretira bolnu temu ovog društva - korupciju.

Film će se pod pokroviteljstvom Siemensa prikazati na otvaranju Motovuna 26. srpnja.

TIH Hrvatske nastojat će projekt globalizirati, a već za jesen i zimu najavljuju antikorupcijske svirke i akciju Kistom po korupciji.