ŽENE VODE MOLITVE

Kako progresivne muslimanke prkose tradiciji?

11.08.2013 u 12:54

Bionic
Reading

U vlažnom podrumu jednog karipskog restorana u Londonu, Naima predvodi molitvu za muške i ženske vjernike. Svi su okrenuti u smjeru Meke. 'Nigdje u Kur'anu ne piše da žene i muškarci ne mogu zajedno moliti i da žene ne mogu predvoditi molitve', objašnjavaju sudionice ove molitve, progresivne muslimanke koje ne vide ništa loše u tome da žena predvodi molitvu niti imaju išta protiv muslimana homoseksualaca, piše Al Arabiya

Tamsila Tauqir jedna je od pokretačica Inicijative za uključivanje u džamiju (IMI) koja je nastala u studenom prošle godine jer ju je naljutilo ono što je vidjela u džamijama u Britaniji i širem muslimanskom svijetu, piše Al Arabiya.

Tauqir je kazala da se praksa islama još uvijek temelji na 'kulturnoj tradiciji' patrijarhata na temelju tekstova koji su sastavljeni 'tristo godina poslije smrti Poslanika'.

'Nigdje u Kur'anu ne piše da žene i muškarci ne mogu zajedno moliti i da žene ne mogu predvoditi molitve', rekla je Tauqir, odjevena u dugačku crnu majicu i Dr. Martens cipele, s popularnom 'arafaticom' oko vrata.

IMI, koji broji oko 500 članova, još uvijek nema stalni dom. Skupina još nije pronašla džamiju koja bi ih bila spremna ugostiti.

'Sastajemo se dva ili tri puta mjesečno i unajmimo prostorije. Prikupljamo donacije kako bismo si mogli priuštiti prostor u Londonu ili negdje drugdje', rekla je Taquir.