UDAR NA GRAĐANE

Kako preživjeti zimu uz nove namete Vlade

09.11.2012 u 17:01

Bionic
Reading

U povodu stupanja na snagu Zakona o energiji i Zakona o regulaciji energetske djelatnosti, čime se HEP-u omogućava povećanje cijena grijanja, zagrebački HDZ i HDZ Žagrebačke županije danas su se tome oštro usprotivili jer smatraju da je to još jedan udar na građane

Na konferenciji za novinare s temom "Kako preživjeti zimu uz nove namete Vlade RH" predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Margareta Mađerić pozvala je HEP, vladu i predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića da, kako je rekla, "prevlada razum" te da povuku odluku o poskupljenju struje i najavljenom poskupljenju grijanja.

Rekla je kako su predsjednici vlade i zagrebačke Gradske skupštine kao Poncije Pilat oprali ruke, izmijenili zakon te prije lokalnih izbora "tu nepopularnu odluku prebacili na leđa HEP-u". Ali, dodala je, "HEP je u stopostotnom vlasništvu države, direktor je također političar i pripadnik Kukuriku koalicije, a odluka o poskupljenju i te kako je politička".

Mađerić je navela da će prosječni račun za plin, koji je poskupio u svibnju, "u zimskim mjesecima narasti za nove 132 kune, troškovi za struju skaču za 52 kune, a Zagrepčanima i oni za vodu - 53 kune" unatoč smanjenom PDV-u na deset posto. "Ako se odobri i poskupljenje HEP Toplinarstvu, prosječni račun za grijanje bit će viši za 187 kuna", rekla je te se upitala kako je moguće da vlada ima novca za obnovu voznog parka te da će milijune kuna uložiti za to, "a nema ideje kako riješiti glavne, egzistencijalne probleme osiromašenih građana".

"Gotovo je nevjerojatno da se predsjednik vlade u čudu pita zašto ne bi kupili nove luksuzne limuzine te citira Voltairea i priča o Fabergeovim jajima. Predsjednik vlade očito živi u nekoj drugoj državi i uopće nema pojma kako ljudi danas žive jer građani danas jedva spajaju kraj s krajem, a, nažalost, glavna im je preokupacija kako će platiti režije, kako će preživjeti te im je i deset domaćih jaja postalo luksuz, a kajgana je postala luksuzni obrok. O novom automobilu, ako se ovako nastavi, moći će samo sanjati", istaknula je Mađerić.

Prije njih, zajedničku konferenciju za novinare održali su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, dopredsjednik zagrebačkoga Županijskog odbora Rudolf Vujević i pročelnik za financije i gospodarstvo grada Zaprešića Miljenko Šoštarić.

Vujević je predložio vladi da odgodi primjenu tog zakona do 1. listopada kako bi HEP dobio vrijeme da svako kućanstvo ima svoj priključak te da u ovo teško vrijeme recesije građani ne budu dodatno opterećeni. Također je rekao kako se nitko ne bavi problemom gubitaka HEP-a na terenu.

Barišić je istaknuo kako je stupanjem na snagu tog zakona vlada postigla svoj cilj - punjenje HEP-ovih proračunskih rupa, pri čemu je ocijenio kako je, nažalost, već postala uobičajena praksa da SDP-ova vlada sve probleme s kojima se suočava rješava na račun građana. "Jednom riječju - vlada Zorana Milanovića provodi harač nad hrvatskim narodom", istaknuo je. Velikogoričani već plaćaju znatno višu cijenu grijanja od svih ostalih gradova, a traži se novo poskupljenje od 37 posto, dodao je i pozvao premijera da taj problem riješi.

Barišić je rekao i kako mu je žao što kao gradonačelnik svojim građanima ne može reći da poskupljenja neće biti jer su se vlada, a zatim i Sabor "pobrinuli da se gradovima uzme ovlast odlučivanja". Najavio je da će kao grad učiniti ono što mogu - "inzistirat će kod HEP-a na ujednačavanju cijena, subvencionirati građanima nabavu razdjelnika za sve radijatore u stanovima (prijedlog je da deset posto plaća grad, 50 posto vlasnik stana i 40 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) te finalizirati projekt solarnoga grada".

I Šoštarić je najavio desetpostotno subvencioniranje nabave razdjelnika za građane Zaprešića. Zaprešić ima isti prijedlog modela financiranja kao Velika Gorica.

Barišić je također istaknuo kako se ne mogu oteti dojmu da od šest gradova - Osijek, Sisak, Samobor, Zaprešić, Velika Gorica i Zagreb - koji su na udaru poskupljenja nijedan nije u "Kukuriku skupini".

HDZ je danas, osim konferencija za Zagreb, Veliku Goricu, Zaprešić i Samobor, održanih u Zagrebu, održao konferencije s istom temom u Osijeku i Sisku.