RAVNATELJ, RATNIK I REDATELJ

Kako je Vrdoljak uspio skupiti 880 borbenih dana na Prisavlju!

21.12.2012 u 08:17

Bionic
Reading

Iako je od 1991. do 1995. godine bio na čelu Hrvatske radiotelevizije, Antun Vrdoljak ima status hrvatskog branitelja, i to kao pripadnik MUP-a. U Registru branitelja navodi se da je u borbenom sektoru bio 880 dana, znači, više od dvije godine. To je naravno potpuno nemoguće jer osim što je nevjerojatno da je na čelu javne televizije bio pripadnik MUP-a, teško da je Vrdoljak iz ureda na Prisavlju nakon radnog vremena odlazio u MUP, odijevao policijsku odoru i išao na ratište. A prema podacima iz Registra to je trebalo biti upravo tako, piše Jutarnji list

Uza sve to Vrdoljak ima i počasni čin - pričuvnog brigadira. Počasne vojne činove predsjednik Franjo Tuđman odlukom iz 1993. podijelio je grupi od 140 civila za zasluge i doprinose u Domovinskom ratu od 1990. do 1992. godine. No rijetki su oni koji poput Vrdoljaka uz počasni čin imaju i status hrvatskog branitelja, i to u borbenom sektoru, dakle onom za koji se očekuje da je kao branitelj nosio pušku u ruci, podsjeća Jutarnji.

Iako ima čin pričuvnog pukovnika, status branitelja nema bivši premijer Ivo Sanader, ali niti Jadranka Kosor. Pričuvnim činovima Tuđman je nagradio i, primjerice, Ivana Aralicu, Smiljka Sokola, odvjetnika Marijana Hanžekovića, Nikicu Valentića, ravnatelja Hine s početka 90-ih Milovana Šibla, zatim Zvonimira Šeparovića te Žarka Domljana, Katarinu Fuček, bivšeg suca Vladimira Gredelja. Ali nitko od njih nije u Registru branitelja, što znači da vojne činove nisu dobili za vojne zasluge.

U Registru branitelja je i zet Antuna Vrdoljaka, poznati glumac Goran Višnjić koji se pridružio Hrvatskoj vojsci na početku rata kao branitelj u rodnom Šibeniku, te njegovi kolege iz glumačkih voda, Leon Lučev i Žarko Potočnjak.