greške u sistemu

Kako je uopće moguće da je žena s kvržicom na dojci naručena tek za godinu dana?

06.12.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Na kraju godine i u mjesecu koji je ministar zdravlja dao kao krajnji rok svim ravnateljima bolnica da sve liste čekanja svedu na maksimalnih 270 dana, društvenim mrežama proširila se vijest o Riječanki koja je odmah potražila liječničku pomoć nakon što je otkrila kvržicu na dojci, da bi bila naručena na ultrazvuk dojke na Badnjak u 16.40 sati iduće godine.

Odmah po objavi ove informacije reagirali su iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka gdje je pacijentica naručena na pregled na koji bi trebala čekati više od godinu dana, piše Novi list.

'Pacijenticu je za spomenuti termin naručila potpuno samostalno obiteljska liječnica putem informatičke platforme, iako je za navedenu pretragu imala na raspolaganju u KBC-u Rijeka ranije slobodne termine.

Naglašavamo da je u slučajevima sumnje na zloćudnu bolest uobičajena klinička praksa upućivanja pacijenata onkouputnicom kirurgu specijaliziranom za bolesti dojke, čiji se pregled realizira prosječno unutar tri dana', poručili su.

Da je u slučaju konkretne uputnice nešto krenulo u krivom smjeru, potvrđuju i iz županijskog ogranka Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), poručujući kako je organizacija svih službi, kako onih u KBC Rijeka, tako i Doma zdravlja PGŽ-a, kada je u pitanju sumnja na rak dojke, na najvišoj mogućoj razini u državi, piše Novi list.

Prema mišljenju županijskog KoHOM-a, riječ je o zabuni liječnika kod odabira termina za pregled.

'Pacijentice sa sumnjom na rak dojke upućuju se uputnicom izabranog liječnika u prioritetnom terminu u Ambulantu za bolesti dojke i endokrinih organa gdje im je dostupna sva potrebna dijagnostička obrada, zaključno s mišljenjem multidisciplinarnog tima, u najkraćem mogućem roku'.

Također, u Primorsko-goranskoj županiji se uspješno od jeseni pilotira i onkološka prioritetna uputnica za sve pacijente kod kojih postoji sumnja na rak.

Iz KoHOM-a PGŽ-a kao uzrok ove pogreške vide sve prisutniji manjak obiteljskih liječnika i medicinskih sestara, kao i nepotrebnih administrativnih opterećenja koji dovodi do problema sigurnosti pacijenata u zdravstvenom sustavu.

Upozoravaju da je za žene starije od 40 godina jedina metoda probira koja dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke – mamografija, a ne ultrazvuk i dodaju kako je suradnja KBC-a Rijeka, Doma zdravlja PGŽ-a i KoHOM-a PGŽ-a ogledni primjer dobre prakse i komunikacije među liječnicima primarne, sekundarne i tercijarne razine skrbi u državi.