OSVRT ORIANE IVKOVIĆ NOVOKMET

Kako je procvjetao biznis Ane Karamarko

08.03.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Prošle godine, baš nekako u vrijeme dok smo se svi smijali Milanovićevom sloganu 'Hrvatska raste', pa je i HDZ požurio plakatima pokazati da u Hrvatskoj raste samo izvoz banana i automobila, oporavilo se poslovanje poduzetnice Ane Karamarko.

Kada je nedavno objavljena imovinska kartica prvog potpredsjednika Vlade nije prošlo nezapaženo da njegova supruga zarađuje skoro trostruko više od njegove visoke mjesečne plaće od 18.444 kune. U patrijarhalnoj i siromašnoj državici, nenavikloj na uspješne žene, krenule su se zbijati šale kako se šef HDZ-a dobro oženio.

S obzirom da je njihov brak sklopljen tek lani, partneričine podatke šef HDZ-a ranije nije bio dužan prijavljivati, ali je sada u njegovu imovinsku karticu Ana Karamarko unijela svoja dva stana i tri kredita. Zajedno posjeduju tri stana, ukupno 285 metara četvornih, vrijednih 4,8 milijuna kuna, ali i pet kredita: zbroje li se sve njihove rate kredita, mjesečno banci moraju iskeširati oko 20.000 kuna.

Bez panike. Oni to zaista mogu. Dobra je vijest za bračni par da se tvrtka Ane Karamarko u godini borbe za vlast Tomislava Karamarka konačno počela oporavljati. Naime, marketinška agencija Drimia koja je 2014. godinu završila s gubitkom od 141.000 kuna, a godinu ranije s rupom dubokom pola milijuna kuna, konačno posluje pozitivno. Jesu li klijenti zbrojili dva i dva, povezali potencijal te tvrtke s mogućnošću da posluju sa suprugom potencijalnog premijera, ili se naprosto isplatio njezin višegodišnji trud? Obje su opcije moguće. Dogodilo se, Hrvatska je malkice rasla.

Precizne brojke o poslovanju još nisu objavljene, no iz imovinske kartice vidljivo je da je izašla iz krize. Gospođa Karamarko isplatila je iz dobiti tvrtke Drimia 324.000 kuna, kao i dodatnih 30.000 kuna od frizerskog salona, koji je ove godine proširio djelatnost i na šišanje kućnih ljubimaca. Jedino od mikro-vlasništva u Drugoj strani, izdavaču Zareza nema nikakve koristi, njima je i račun blokiran.

Zanimljiva je i činjenica da Ana Karamarko, premda direktorica Drimije, nije zaposlenica svoje agencije. Ona je freelancerica, prekarna radnica, samozaposlena putem tzv. RPO ugovora, preko kojeg mnoge slobodne profesije (novinari, prevoditelji, arhitekti...) reguliraju svoju djelatnost. Vidi se da ima vještog poreznog savjetnika, s obzirom da iz godišnjeg bruto iznosa od 500.000 kuna 'izvuče' visoki neto od čak 400.000 kuna - što se lijepo vidi u imovinskoj kartici. Mjesečno 33.333 kuna. Da si isplaćuje klasičnu plaću, ostalo bi joj puno manje. No u državi koja je gladna prihoda porezi su visoki, pa poduzetnici istražuju pedeset nijansi sive. Pokazuje to i slučaj Ane Karamarko.