OPERACIJA U SJENI

Kako je papin trust mozgova pomirio Kubu i SAD

19.12.2014 u 21:51

Bionic
Reading

Papa Franjo i tri visokopozicionirana vatikanska dužnosnika koji su pomogli u postizanju povijesnog dogovora između SAD i Kube bili su dosad nezapamćeni trust mozgova u politici Svete Stolice prema Južnoj Americi

Riječ je o velikom zaokretu s pretežito europskih vanjskopolitičkih prioriteta prijašnjih papa, ponajprije Ivana Pavla II, Poljaka koji je pridonio rušenju Željezne zavjese.

Duboka umiješanost Vatikana u dogovor oko Kube naglašava i snažniju kontrolu pape Franje nad vatikanskom administracijom koja je, s državnim tajništvom na čelu, pod papom Benediktom XVI, najčešće djelovala bez ikakvog nadzora, što je za posljedicu imalo konfuziju, međusobno predbacivanje i curenje informacija koji su slabili diplomatski utjecaj Vatikana.

Papa Franjo, koji je 90-ih godina prošlog stoljeća napisao knjigu o Kubi, pohvalio je rad osoba u vatikanskoj diplomaciji dan nakon objave dogovora između SAD i Kube.

'Djelovanje nekog veleposlanika mjeri se malim koracima, malim stvarima, ali oni uvijek završavaju uspostavom mira, međusobnim približavanjem ljudi, uspostavom bratskog odnosa među narodima', rekao je Papa skupini novih diplomatskih predstavnika u Svetoj Stolici.

Nikad dosad Vatikan nije okupio toliko stručnjaka za Južnu Ameriku na jednom projektu, iako je Kuba u središtu pozornosti Svete Stolice od 1959., od samog početka vladavine Fidela Castra, koji je jako ograničio djelovanje Crkve u toj vrlo katoličkoj zemlji. Uz državnog tajnika Pietra Parolina, koji je dio svoje službe proveo u Venezueli, posrednici pri postizanju američko-kubanskog dogovora bila su i dvojica vatikanskih dužnosnika koji su bili u diplomatskoj službi u Havani - pomoćnik državnog tajnika nadbiskup Giovanni Angelo Becciu i pomoćnik tajnika za međunarodne odnose Antoine Camilieri.

'Vatikan danas više zna o Kubi nego ijedna vlada na svijetu, to je golemo znanje', rekao je britanski veleposlanik u Vatikanu Nigel Baker, koji je također bio u službi na Kubi od 2003. do 2006. Kad je američki predsjednik Barack Obama posjetio Vatikan s papom Franjom razgovarao o Kubi, pregovori koji su urodili dogovorom od srijede već su bili naveliko u tijeku.

Papa Franjo, svjestan činjenice da Obama razmatra promjenu politike prema Kubi, odlučio se obratiti američkom predsjedniku, rekao je jedan američki dužnosnik. Osobni apel pape rijetka je pojava pa je to pregovorima dodalo na težini.

Po američkim izvorima, posredovanje Katoličke crkve, u kojem je sudjelovao i kubanski kardinal Jaime Ortega, prešlo je na višu razinu prošlog ljeta kad je Papa poslao osobna pisma Obami i kubanskom predsjedniku Raulu Castru.

U tim pismima pozvao ih je na 'rješavanje humanitarnih pitanja od zajedničkog interesa, uključujući i ona oko nekih zatvorenika, u cilju otvaranja nove faze odnosa između dviju strana', priopćio je vatikan u srijedu, nakon što su vijest o dogovoru potvrdile obje zemlje.

Vatikan je u listopadu bio domaćin sastanka američkog i kubanskog izaslanstva koji je, po tvrdnjama dužnosnika, utro put dogovoru od srijede.