SVI ŽELE LICENCU

Kako je industrija kanabisa u Americi postala jedna od najuspješnijih prilika za dobar biznis

24.03.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Zahvaljujući uzgoju i distribuciji marihuane, industrija kanabisa prošle godine vrijedila je 8,5 milijardi dolara i otvorila je 64.389 novih radnih mjesta, 44 posto više nego 2017., izračunala je u netom objavljenom izvješću grupa stručnjaka i ekonomista američke konzultantske tvrtke Whitney Economics i najveće web stranice na svijetu posvećene kanabisu, Leafly. Time je stavljena na vrh najpropulzivnijih generatora novih radnih mjesta

U proizvodnji i prodaji te droge ukupno je zaposleno 211.000 ljudi, tri puta više nego u proizvodnji piva, više nego dentalnih higijeničara ili 131.430 registriranih kuhara, 65.760 zrakoplovnih inženjera i 40.000 računalnih operatera, euforično naglašavaju autori izvješća.

'U trenutku u kojem se ostatak tržišta rada zaoštrava, industrija marihuane započinje pravo širenje, naročito sada, kada se očekuje legaliziranje u više saveznih država. U 2019. američka industrija kanabisa jedna je od najuspješnijih ekonomskih priča u zemlji i zbog toga mora biti prepoznata', komentirao je izvješće na CNBC-ju financijski stručnjak Nick Colas.

Samo zakon je granica

New Frontier Data - organizacija koja se reklamira kao pružatelj nepristranih informacija i edukacije legalnoj industriji marihuane - optimistički predviđa da će do sljedeće godine broj zaposlenih narasti na 250.000, pa kažu: samo zakon je granica.

Prije šest godina rekreacijska marihuana bila je ilegalna u svih 50 američkih saveznih država. Danas je dopuštena u njih deset te glavnom gradu SAD-a, dok su 33 savezne države i američka prijestolnica legalizirale medicinski kanabis. Najveći se uzlet dogodio u Kaliforniji početkom prošle godine, kada je rekreacijska marihuana postala legalna za osobe starije od 21 godine, pretvorivši Golden State u najvećeg legalnog proizvođača te opojne droge u svijetu, dok je uzgoj medicinskog kanabisa rapidno rastuća industrija. Proizvođači se množe kao gljive poslije kiše, a među njima se nalaze i neke sportske legende.

Tysonova škola za uzgoj marihuane

Dok umirovljeni sportaši obično ulažu u lance restorana, sportske odjeće i teretana, teškaš Mike Tyson je prošle zime svečano otvorio farmu za uzgoj rekreacijskog i medicinskog kanabisa u California Cityju nedaleko od nacionalnog parka Doline smrti.

Gradonačelnik tog mjesta s 15.000 stanovnika Charles McGuire kaže da je farma 'uskrsnula grad' jer je zaposlila i privukla nove stanovnike. Boksač je usput osnovao 'Tysonovu školu za uzgoj marihuane', najavio ulaganja u istraživanja kliničke koristi kanabisa i obećao gradnju amfiteatra s luksuznim kampom i bungalovima, u kojemu će se održavati različita događanja, između ostalog glazbeni festival na temu 'trave'.

  • +3
Bivši boksački šampion Mike Tyson novim je biznisom uskrsnuo ekonomiju gradića od 15 tisuća stanovnika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao dugogodišnji zagovaratelj medicinske marihuane i njezine kliničke primjene, nekadašnja zvijezda američkog nogometa, kvoterbek Jo Montana zarađeni novac na sportskom terenu također investira u kalifornijsku tvrtku Caliva, velikog igrača na tržištu legalne marihuane.

Plaće veće 11 posto

Prošlog tjedna kanadski je proizvođač i distributer medicinskog kanabisa Harvest Health and Recreation sa sjedištem u Vancouveru objavio kupovinu konkurentskog Verano Holdinga iz Chicaga za 850 milijuna dolara, što je najveća kupovina i spajanje u ovoj industriji do sada, s planom da obuhvati 200 malih proizvođača u 16 američkih država.

Zagovornici 'opojnog biznisa' pak mašu podacima portala za zapošljavanje Glassdoor koji pokazuju da je prosječna plaća u industriji kanabisa 11 posto viša od 52.863 dolara američkog godišnjeg prosjeka. Prema ovom portalu, djelatnici na prodajnim mjestima medicinske marihuane zarađuju do 16 dolara po satu, što mjesečno iznosi dobrih 4000 dolara.

Sve su to lijepe vijesti za zagovornike kanabisa, ali kalifornijska industrija je na rubu kolapsa jer državna administracija ne može pratiti nagomilane zahtjeve za licencama, upozorava na portalu Leafly odvjetnica Lauren Mendelsohn iz odvjetničke firme Figueroa.

Svi žele licencu

Naime, rekreacijska marihuana u Kaliforniji legalizirana je 2016. godine, kada je odraslim osobama dopušteno njeno posjedovanje do jedne unce (28,3 grama) i vlastiti uzgoj šest stabljika, a komercijalna proizvodnja i distribucija mogle su se pokrenuti uz licencu. No licence za uzgoj i osnivanje tvrtki počele su se izdavati početkom 2018., ali potražnja za njima je tolika da je spora administracija ne može pratiti. Stoga bi tisuće farmera mogle obustaviti posao očekujući da im Odjel za hranu i poljoprivredu (CDFA) izda stalne dozvole jer im privremene u nadolazećim mjesecima istječu, a ne mogu se produžiti. U nedostatku legalne rekreacijske droge potrošači bi se mogli vratiti crnom tržištu.

Problem s bankama

Industrija se također suočava s drugim pitanjima, kao što su banke koje odbijaju raditi s proizvođačima i distributerima jer kanabis - unatoč legalizaciji u više od polovine saveznih država - federalna vlada još uvijek službeno definira kao supstancu koja nema prihvaćenu medicinsku uporabu i ima velik potencijal za zloporabu, svrstavajući je uz bok heroinu, LSD-u i ekstaziju.

Samo zato što je nešto legalno ne znači da je sigurno, upozorava Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, podsjećajući na to da je uživanje marihuane povezano s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su tjeskoba i depresija te da redovita konzumacija može negativno utjecati na pamćenje i koncentraciju.

Gallupovo istraživanje je prošlog listopada pokazalo da dvije trećine punoljetnih Amerikanaca podupiru legaliziranje te droge na nacionalnoj razini, za razliku od samo trećine, koliko ih je bilo 2005. Mada optimisti najavljuju legaliziranje na federalnoj razini do kraja 2019., oprezniji su mišljenja da se to neće dogoditi prije predsjedničkih izbora 2020. godine, niti će to biti velika predizborna tema. To nije pitanje koje sada može polarizirati birače, tvrde politički lisci. Umjesto marihuane, kažu, biračima će krv uzburkati Trumpov zid.