znanstvena istraživanja

Agronomski fakultet dobio opremu za proizvodnju kanabisa, ali ne i odgovor mogu li je koristiti

20.03.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Ministarstvo državne imovine je prije gotovo godinu i pol odlučilo darovati Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu opremu za proizvodnju kanabisa, vrijednu oko 100.000 kuna, koja je oduzeta u jednoj policijskoj akciji, no zbog birokracije, studenti je još ne koriste i ona skuplja prašinu u skladištu fakulteta, objavio je u srijedu Jutarnji list

Riječ je o opremi za uzgoj marihuane koja se sastoji od lampi, grijalica, ventilatora i nosača, tu je i prehrana za biljke, no sve to sada propada u skladištu jer im nitko već godinu dana ne odgovara na upite.

Voditelj Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Marko Vinceković za Jutarnji list otkriva kako su imali ideju da u laboratoriju uzgajaju kanabis i rade znanstvena istraživanja u kontroliranim uvjetima, no da ni nakon godinu dana nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva.

Navedenu opremu za uzgoj kanabisa doniralo je Ministarstvo državne imovine u listopadu 2017. i nalazi se u skladištu zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Na žalost, nije nikada stavljena u funkciju jer od Ministarstva zdravlja nikada nije zaprimljen odgovor na upit o dopuštenju provođenja kontroliranih znanstvenih istraživanja medicinskog kanabisa u laboratoriju pojasnio je Vinceković za Jutarnji list.

Ministarstvu zdravstva slao je i požurnice, pisao je i Ministarstvu unutarnjih poslova, osobno odlazio u Ministarstvo kako bi pitao jesu li u pisarnici uopće zaprimili dopis, ali nitko nije udostojio na e-mail.

'Krajem studenog ili početkom prosinca prošle godine osobno sam otišao pitati jesu li zaprimili mail i rekli su mi da je zaprimljen 11. ožujka. Zatim sam posebno pisao načelnici Uprave za lijekove, poslao joj odluku o donaciji od Ministarstva državne imovine, ona je mail pročitala, ali nije odgovorila ništa i tako se već godinu dana igraju s nama', kaže Vinceković te dodaje da mu nije jasno zašto nismo kao ostale zemlje, koje su već napravile i biznis s marihuanom.

Pojašnjava kako su planirali kontrolirani uzgoj i kompletnu analizu cijele biljke, ekstrakciju, a u konačnici i proizvodnju ulja, za koje postoje i znanstvena istraživanja da uklanja neke tegobe i ublažava bol kod teških oboljenja. 'Htjeli smo tome pristupiti znanstveno-istraživački, vani su takva istraživanja redovita, a kod nas je to još tabu i ne mogu objasniti zašto je to tako', kaže Vinceković za Jutarnji list.