analiza izvan hrvatske

Kako je glasala dijaspora? HDZ-u uvjerljiva pobjeda, ali Možemo vlada dobrim dijelom Europe

18.04.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Iako će tri zastupnika, koliko ih se bira u 11. izbornoj jedinici, odnosno dijaspori, otići u ruke HDZ-a, detaljnija analiza glasanja izvan granica Hrvatske pokazala je da HDZ ipak više ne pobjeđuje bez problema diljem svijeta

Prema posljednjim podacima s 96,88 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je uvjerljivo odnio pobjedu u dijaspori sa 79,51 posto osvojenih glasova, a prag su još prešli Most i Hrvatsko bilo, no ne dovoljno da bi osvojili mandate.

HDZ je u 11. izbornoj jedinici osvojio nešto više od 32 tisuće glasova, a od toga više od 28 tisuća u BiH, gdje glasa i velika većina glasača iz dijaspore. Osim BiH, HDZ je odnio većinu u drugim državama regije - Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Sloveniji.

Osvojio je i većinu u SAD-u i Kanadi, kao i u Turskoj, gdje su na izbore izašla dva birača. Jedan listić je u toj državi bio nevažeći, a drugi je bio glas za HDZ.

Nešto je drugačija situacija kada se krene gledati podatke iz ostalih europskih država. Možemo možda nije prešao prag u ukupnom broju glasova, ali se može pohvaliti pobjedom u nekim velikim europskim državama. S 42 osvojena od ukupno 69 glasova, lista stranke Možemo odnijela je pobjedu u Belgiji, u kojoj se u Bruxellesu nalazi i sjedište Plenkoviću bliske Europske unije.

Možemo je većinu osvojio i u susjednoj Nizozemskoj, u skandinavskim zemljama - Danskoj, Švedskoj i Norveškoj - zatim u državama srednje Europe Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj, u kojoj je glasao jedan birač. Može se pohvaliti i pobjedom u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, kao i u Albaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Stranka koju predvode Tomislav Tomašević i Sandra Benčić najviše je glasova osvojila i u Velikoj Britaniji.

  • +39
Atmosfera u stožeru stranke Možemo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Mnoge su stranke tijekom predizborne kampanje kao jedan od glavnih problema isticale iseljavanje ljudi iz Hrvatske. Sinonim za iseljavanje pritom je često Irska, no u trenutku pisanja ovog teksta DIP još nije objavio rezultate glasanja u toj državi.

'Gusto' je pak bilo s glasovima u Katru, gdje je na izbore izašlo šest birača - troje ih je glasalo za Možemo, a troje za HDZ.

Do raspodjele većine birača došlo je i u nekim drugim državama. Tako su u Egiptu na izbore izašla dva birača te je jedan glas dobio HDZ, a drugi je išao A-HSP-u Dražena Keleminca. U Južnoafričkoj Republici čak su tri liste dijelile većinu - jednak broj glasova dobili su HDZ, Most te Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. Tri stranke podijelile su i glasove u Rusiji, gdje su na izbore izašla sveukupno tri birača. Jedna osoba glasala je za Most, jedna za Možemo te jedna za A-HSP.

  • +5
Slavlje u HDZ-u Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Iako je možda jedna od najmnogoljudnijih država u svijetu, na izbore u Kini izašla su dva birača, a glasove su podijelili HDZ i Stranka Ivana Pernara.

Prema sveukupnim rezultatima u 11. izbornoj jedinici, nakon HDZ-a najviše je glasova osvojila lista Mosta, sveukupno njih 2679. Međutim mogu se 'pohvaliti' time da su osvojili većinu samo u jednoj državi, i to u Indoneziji. Tamo je na izbore izašao jedan birač i glasao je upravo za Most.