HND ZOVE POLICIJU I DORH DA SE UKLJUČE

Kako je Albert Faggian doveo Novi list pred gašenje?

28.03.2014 u 16:15

Bionic
Reading

Radnicima Novog lista, kojima je plaća kasnila oko tri tjedna, isplaćen je minimalac u neto iznosu od 2500 kuna, potvrdio je danas Hini predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać. Danas je zbog situacije u riječkom dnevniku reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo zahtijevajući od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika

Predstavnik radnika Damir Cupać naveo je kako je za minimalce isplaćeno oko milijun kuna, a preostali dio iznosi oko 2,3 milijuna kuna, što znači da je isplaćeno manje od trećine sredstava.

‘Činjenica je da nam je to isplaćeno, ali to je kap u moru i krajnje je upitno hoće li nam biti uplaćen ostatak plaće’, komentirao je Cupać istaknuvši da je ljudima svaki novac dobrodošao, ali isplata minimalca ‘neće riješiti dubioze Novog lista’.

Cupać i podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Novom listu podnijeli su prije dvadesetak dana kaznenu prijavu protiv tročlane Uprave zbog sumnje u zloporabu ovlaštenja i sklapanja štetnih ugovora, nakon čega je policija počela izuzimati dokumentaciju iz Novog lista.

Podnositelji prijave sumnjaju da Uprava, odnosno Gordan Knežević, Albert Faggian i Slaven Žmak, nije poduzela sve što joj je bilo na raspolaganju da zaštiti Novi list od nelikvidnosti i da naplati potraživanja od drugih tvrtki vlasnika Novog lista Alberta Faggiana.

Plaće u Novom listu kasne oko tri tjedna, a radnici i sindikat boje se hoće li uopće biti isplaćene zbog problema s nelikvidnošću tvrtke, kojoj nedostaje i repromaterijala.

Povjerenik SNH u Novom listu Marinko Glavan rekao je da su druge tvrtke u vlasništvu Faggiana dužne Novom listu više od 10 milijuna kuna, čime je dovedena u pitanje likvidnost riječke novinske kuće, iako ona formalno posluje pozitivno.

Iz Hrvatskog novinarskog društva su poručili kako su zgroženi činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje, ne zato što je list ostao bez svojih čitatelja i prihoda, nego isključivo zbog ponašanja njegovog vlasnika, odgovornog za prelijevanje novca i loše upravljanje tvrtkom, zbog čega je Novi list doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, a nedostaje sredstava i za repromaterijal neophodan za tiskanje lista.

Pozivaju stoga odgovorne da zaustave neodgovornog vlasnika i time spriječe daljnje urušavanje Novog lista. Njegov nestanak s medijske scene bio bi poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini, smatraju u strukovnoj organizaciji.

HND podržava odluku novinara, urednika i drugih zaposlenika Novoga lista koji su odgovorna državna tijela - policiju, Državno odvjetništvo i nadzorne službe Hrvatske narodne banke - obavijestili o situaciji u kojoj se list našao zbog sumnje u kršenje kolektivnog ugovora i druga kaznena djela. Također zahtijevaju da policija i Državno odvjetništvo što prije provjere zakonitost postupanja članova Uprave Novog lista, Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka, koji nisu iskoristili zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, zbog čega je ugrožena solventnost tvrtke, a time i izlaženje Novog lista.

Očito je naime da Uprava Novog lista u ovom slučaju ne štiti interese tvrtke kojoj je na čelu, jer su sve tvrtke, i dužnik i vjerovnik, u vlasništvu istog čovjeka, Alberta Faggiana, a Upravu tvrtke Glas Istre novine čine Faggian i Žmak, istodobno članovi tvrtke vjerovnika, Novog lista.

‘Osim što tvrtke u njegovom vlasništvu ne plaćaju dugove Novom listu, Albert Faggian je pronašao i načine na koje dio sredstava od prodaje Novog lista preusmjeriti u korist svojih tvrtki, a nekretnine riječke novinske kuće opteretio je hipotekama za kredite opet u korist drugih poduzeća u svom vlasništvu’, ističu u svom priopćenju iz HND-a.


Podsjećaju da je Albert Faggian preuzeo list koncem 2011. godine, u trenutku kad je Novi list već trpio posljedice prethodne neodgovorne uprave i kad su se svi radnici dobrovoljno i jednodušno već bili odrekli gotovo polovice svojih plaća, svjesni težine situacije u tvrtki i ne žaleći vlastite žrtve za dobrobit Novog lista. Umjesto odgovornog poslovanja i zaštite interesa tvrtke, novi je vlasnik uzurpirao račune tvrtke i, prelijevanjem novca iz tvrtke u tvrtku, ugrozio egzistenciju Novog lista, čime je doveo u pitanje opstanak najstarijeg dnevnika u Hrvatskoj, ističe HND.

Također, upozorava na odgovornost Zagrebačke banke kao pravog vlasnika Novog lista. ‘Unatoč priopćenju Zabe u kojem se tvrdi kako banka štiti interese zaposlenika Novog lista, činjenice pokazuju da je za njih daleko važnije mešetarenje nekretninama dok za netržišne uvjete poslovanja i kašnjenje plaća za te iste radnike ne pokazuju nikakvo zanimanje. Zaba ne provodi brigu o vlastitoj imovini, pa je stoga i neupitna odgovornost banke za nastalu situaciju’, smatraju u strukovnoj novinarskoj organizaciji.

‘Novi list jedan je od simbola slobode javne riječi i neovisnog novinarstva u Hrvatskoj. U nekoliko navrata pokušali su ga zaustaviti tijekom teških devedesetih godina, pokušavši ga slomiti političkim pritiscima i financijski uništiti iskonstruiranom carinskom aferom. Nije im uspjelo: Novi list se uspješno othrvao jednoumlju, a njegovi novinari i urednici demonstrirali su hrabrost i profesionalnu odgovornost’, poručuje HND.

Zaključuju kako je danas Novi list ponovno u opasnosti, ali da sada opasnost dolazi iznutra, zahvaljujući neodgovornim vlasnicima i upravi lista, čije ga odluke vode u propast.

Obersnel: agonija Novog lista počela nakon što je dio zaposlenih prodao dionice

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je danas nadu da će se prevladati problemi u Novom listu, ocijenivši da je loša situacija u toj privatnoj novinskoj kući rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, a da je agonija počela nakon što je dio zaposlenika prodao svoje dionice.

'Žao mi je što se u Novom listu događa to što se događa. Međutim, Novi list je privatna tvrtka i sve što se događa je rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, prije svega vlasnika i upravljačkih tijela', rekao je Obersnel na redovnoj konferenciji za novinare.

Izrazio je nadu da će se problemi prevladati i da će se naći neko rješenje, jer, istaknuo je, Novi list predstavlja dio indetiteta Rijeke i bila bi šteta da se ugasi nakon tako duge tradicije.

'Naravno, ne mogu odoljeti da ne kažem da su dobrim dijelom za nastalu situaciju u Novom listu krivi oni koji su odlučili svoje dionice prodati, a radi se prije svega o dijelu zaposlenika Novog lista', istaknuo je Obersnel. 'Upravo s tom odlukom na neki je način počela agonija koja je sada na vrhuncu', dodao je.