POMOZITE ŠKOLARCIMA I SVOM BUDŽETU

Kako, gdje i kada do razmjene udžbenika?

25.08.2010 u 07:21

Bionic
Reading

Roditelji školaraca krajem svakog ljeta muku muče kojom alkemijom pretočiti iz šupljeg u prazno i namaknuti novac za nabavu knjiga za svoje klince. Razmjena udžbenika postala je pravi hit, bilo da se knjige prodaju i razmjenjuju po parkovima i livadama, bilo u školama ili na webu

Kompleti udžbenika kreću se od 550 kuna, koliko iznosi najjeftiniji paket udžbenika za prvi razred osnovne škole pa do gotovo 2.000 kuna za gimnazijalce. Razmjenom udžbenika ili pak kupnjom rabljenih možete znatno uštedjeti, ako imate sreće i strpljenja, cijena kompleta može biti i trostruko niža.

KADA I GDJE RAZMIJENITI UDŽBENIKE

No da biste saznali kada i gdje razmijeniti knjige, morate se dobro informirati. Za sada ne postoji službena internetska stranica koja bi ponudila informaciju o svim organiziranim javnim razmjenama. No na portalu klinfo.hr može se naći najopširniji popis lokacija koje se ažuriraju gotovo svakodnevno. Ove su godine same škole preuzele organizaciju razmjena, no potrebno se informirati u samoj školi ili pratiti njezine internetske stranice.


Osim u školama organizirane u su i javne razmjene. Roditelji i djeca s područja Opatije i Lovrana udžbenike za osnovnu školu mogu razmijeniti u Društvu Naša djeca na Puntakolovi, svakog radnog dana od devet do 15 sati. U Čazmi se razmjena odvija u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara svakog ponedjeljka i petka od 12 do 19, a utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 15 sati. Velikogoričani udžbenike mogu razmijeniti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice do kraja kolovoza, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19 ili utorkom i četvrtkom od devet do 12 sati.

U Domu mladih u Koprivnici udžbenici se razmjenjuju po pravilu 'koliko knjiga doneseš, toliko možeš uzeti', i to radnim danom od 11 do 17 te subotom od 10 do 12 sati i tako sve do 13. rujna.

U Splitu udžbenike možete razmijeniti na dvjema lokacijama: u Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije koji prikuplja knjige za osnovnu školu za djecu slabijeg imovinskog statusa, i na splitskoj Peškariji od 30. kolovoza do 1. rujna od 18 do 20.30.
U Zadru je organizirana razmjena ispred ulaza u Gradsku knjižnicu od 23. do 28. kolovoza od osam do 19.30 sati.

Razmjenu u Zagrebu organizira i Caritas zagrebačke Nadbiskupije: akcija Sačuvaj, podijeli, razveseli! provodit će se u razdoblju od 7. lipnja do 11. rujna 2010. na području Grada Zagreba u suradnji sa školama, institucijama, župama i roditeljima. Svi oni koji se žele riješiti starih udžbenika mogu ih donijeti na četiri lokacije u Zagrebu: u Uprava Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vlaškoj 36, u Caritasov područni ured u Gajnicama u Crnojezerskoj 20, u Područni ured u Selskoj cesti 165 te u Područni ured u Aveniji Dubrava 220. Udžbenike možete donijeti od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati. Na posljednje dvije lokacije možete i podići besplatne udžbenike. Razmjene udžbenika na Velesajmu ove godine neće biti, no u neposrednoj blizini, ispred Inine zgrade u Novom Zagrebu, razmjeni se odazvao velik broj djece i roditelja.

ONLINE RAZMJENA

Razmjenjivati ili kupovati rabljene udžbenike možete kupovati online, i to na nekoliko specijaliziranih online oglasnika i web burzi: www.knjigalica.com, www.mijenjamknjige.com, www.skolske-knjige.net. Prava online tržnica udžbenika može se tijekom ljeta pronaći i na raznim forumima.

TKO IMA PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE

Nakon što je projekt besplatnih udžbenika za sve neslavno propao, pravo su zadržali samo oni koji spadaju u jednu od ovih kategorija: djeca koja žive u obiteljima koje dobivaju socijalnu pomoć i djeca koja žive u udomiteljskim obiteljima. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurava besplatne udžbenike djeci smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djecu ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima i hrvatskim branitelje iz Domovinskog rata.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pojasnili su nam kako djeca ne dobivaju udžbenike već jednokratnu novčanu pomoć no i oni znaju kako se udžbenike znatno jeftinije nabaviti na razmjenama. 'Prilikom odobrenja jednokratne pomoći i utvrđivanja iznosa koji će zadovoljiti navedenu potrebu, nadležni će centar voditi računa da se dio školskih udžbenika može nabaviti razmjenom ili nabavom rabljenih udžbenika po povoljnijim cijenama te će u tom smislu pribaviti očitovanje stranke', stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Također kažu kako će kontrolirati je li korisnik pomoći već ostvario pravo na novčani iznos za udžbenike rekao jedinica lokalne samouprave da ne bi došlo do preklapanja prava.