IZMJENA REGULATIVE

Kako ekspresno do građevinske dozvole?

14.03.2014 u 11:24

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se na građevinsku dozvolu čeka prosječno gotovo godinu dana. Ali izmjenama niza građevinskih zakona i uvođenjem elektroničkog sustava izdavanja dozvola taj bi se period trebao svesti na samo 30 dana u prosjeku, a u idealnim slučajevima na samo jedan dan

Agencija za posredovanje i promet nekretnina Zane u svom mjesečnom biltenu predstavila je novu regulativu na graditeljskom tržištu.

Novim Zakonom o gradnji koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014., propisano je da se za gradnju izdaje samo jedna – građevinska dozvola, a za uporabu građevine – samo uporabna dozvola. Postupak izdavanja obiju dozvola ovisi o vrsti (složenosti) građevine odnosno složenosti dokumentacije koju je potrebno podnijeti.

Građevinska dozvola izdavat će se na osnovi glavnog projekta umjesto, kao do sada, nakon izrade idejnog, glavnog i izvedbenog projekta. Njih investitor može dati izraditi, ali nisu uvjet za svaku gradnju. Zakonska je novost i odredba da uvjet za ishođenje dozvole više nije prethodna uplata komunalnoga i vodnoga doprinosa, nego ga investitor uplaćuje najkasnije osam dana prije početka radova (dozvola će vrijediti tri godine od dana pravomoćnosti pa se sukladno tomu u navedenom roku mora započeti s radovima). Prihodi po osnovi komunalnog i vodnog doprinosa dio su proračuna jedinica lokalne samouprave.

Lokacijska dozvola ostaje obvezna samo za iznimne, specifične projekte (primjerice za eksploatacijsko polje, za gradnju rudarskih objekata i postrojenja koja su u funkciji obavljanja rudarskih radova, za određivanje novih vojnih lokacija i vojnih građevina, za postupke za koje je potrebno provesti postupak izvlaštenja, za etapno i/ili fazno građenje), a uporabna je, naravno, nakon završetka gradnje i dalje nužnost u svim slučajevima.

Zahvaljujući novom elektroničkom sustavu izdavanja dozvola (e-dozvola), građani i drugi investitori građevinsku dozvolu čekat će u prosjeku trideset dana, što je znatno kraće nego do sada – prema procjenama Svjetske banke, u Hrvatskoj se na građevinsku dozvolu čekalo prosječno 317 dana. Ako je tražena dokumentacija pravovaljana i potpuna, dozvolu će biti moguće dobiti istog dana kad se podnese zahtjev.

Za izdavanje građevinskih dozvola do sada je trebalo provesti oko 120 procedura, a primjenom triju novih zakona iz područja prostornog uređenja i gradnje koji su stupili na snagu početkom godine (Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građevinskoj inspekciji) bit će ih potrebno znatno manje, oko 25.

Sustavom neće biti obuhvaćeni prethodno predani zahtjevi, niti će on ubrzati njihovo rješavanje, ali svatko svoj stari zahtjev može po vući te ga ponovo podnijeti koristeći se sustavom e-dozvole.

Prve e-dozvole izdavat će se od sredine ovog mjeseca u Međimurskoj županiji, a očekuje se kako bi do kraja ožujka novi sustav trebao zaživjeti i u ostalim županijama.