GLUMCI, BRANITELJI...

Kako će se u Zagrebu dočekati presuda generalima

13.11.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Predstavnici braniteljskih udruga pozvali su sve građane da im se pridruže na skupu potpore hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u četvrtak u 19 sati u zagrebačkoj katedrali na misi i bdijenju te na dan izricanja drugostupanjske presude u petak na glavnom zagrebačkom trgu od osam sati ujutro

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, istaknuo je kako na skupu neće biti govornika jer političarima ne žele raditi platformu za samopromociju. Pozvao je sve građane da svojim dolaskom pokažu jedinstvo kakvo je, kaže Klemm, pokazano i 1991. godine. Također je upozorio kako jedinstvo braniteljskih udruga nije upitno te da priče o razjedinjenosti nisu istinite.

'Moramo opet napuniti Trg bana Jelačića kao što je bio pun 1971. i 1991. i pokazati zajedništvo', istaknuo je Klemm. Poručio je hrvatskim političkim elitama kako se ne trebaju bojati hrvatskih branitelja, već svoje savjesti, te se pitati jesu li izdavali hrvatske nacionalne interese.

Većina govornika na današnjoj je konferenciji za medije istaknula kako se Domovinski rat relativizira, da se izjednačavaju žrtva i agresor, pa je tako Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi, rekao kako se mora znati 'tko je bio žrtva, a odakle su došli oni koji su ubijali, razarali i silovali'.


'To nije presuda generalima, već presuda svima nama, našoj djeci i našoj budućnosti', dodao je. Pozvao je sudionike skupa da pokažu dostojanstvo te da su prihvatljiva jedino hrvatska obilježja i obilježja ratnih postrojbi; crvena zvijezda ni slovo 'U' nisu. Saborski zastupnik HDZ-a Zvonko Milas pozvao je pak svoje saborske kolege da 'budu s narodom koji im je dao povjerenje'.

Na presici se pojavio i glumac Vedran Mlikota koji je u svoje i u ime svojih kolega Ive Gregurevića, Gorana Višnjića, Gorana Navojca i Renea Bitorajca iskazao podršku braniteljskim udrugama i generalima. 'Mi smo s vama bez obzira na presudu', poručio je, dok je predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić rekao pak kako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin dobili kazne kao da se radi o prometnoj nesreći.

Željko Dilber, prijatelj Ante Gotovine
koji će presudu pratiti u haškoj sudnici, rekao je kako u posljednjih 12 godina sve hrvatske vlade nisu dovoljno učinile da bi se obranilo generale jer je Haški sud politički, a oni su se borili isključivo pravnim sredstvima. 'Sjetimo se ponosa i dostojanstva te dvojice ljudi i tako se ponašajmo', poručio je Dilber.