vjera u doba korone

Kako će izgledati proslava najvećeg katoličkog blagdana? Sveta stolica izdala upute za Uskrs i Veliki tjedan

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 21:42
  • Objavljeno 25.03.2020 u 21:42
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvijat će se bez vjernika, bez pranja nogu i procesije, prema uredbi "u vrijeme Covida-19", koju je u srijedu objavila Sveta Stolica

"Vjernici će biti informirani o terminama rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos", piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente.

Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi. U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti "oboljeli" i "umrli".

Bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem. Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi.

Papa moli za kraj pandemije koronavirusa

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja. Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!