PROMIJENIMO DRUŠTVO

Kakav radio borci za ljudska prava nude Zagrebu?

24.09.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Radi pokretanja neprofitnog radija na FM frekvenciji u Zagrebu, Kuća ljudskih prava Zagreb u partnerstvu s Udrugom za promicanje medijskog pluralizma 808 i Srpskim narodnim vijećem predstavila je projekt prijavljen na natječaj Agencije za elektroničke medije 'Kakav radio nudimo Zagrebu'. Projekt je prijavljen 28. kolovoza 2015. na natječaju koji je bio raspisan za radijsku koncesiju na području Grada Zagreba na frekvencijama 96,4 i 106,8 MHz, na kojima godinama emitira Radio Marija. Ilko Čulić s Radija 808 začuđen je što od Agencije za elektroničke medije još nemaju povratnu informaciju o tome zadovoljava li njihova ponuda propisane kriterije

Konferencija za novinare održana je u u Kući ljudskih prava Zagreb, a govorili su Mladen Majetić (Kuća ljudskih prava Zagreb), Saša Milošević (Srpsko narodno vijeće) i Ilko Čulić (Radio 808).

Predloženi koncept temelji se na oživljavanju uloge radija kao kohezivnog faktora u zajednici i obnavljanju kulture slušanja radija koja je, prema svemu sudeći, najteže stradala u komercijalizaciji masovnih medija. U partnerstvu s Radiom 808, koji su na internetu 2011. pokrenuli prekaljeni medijski profesionalci koji su u program unijeli blizu 250 godina radijskog iskustva, želimo obogatiti zvuk europskog Zagreba i afirmirati napredne ideje koje artikuliraju akteri zajednice u društvenim odnosima, kulturnim stremljenjima i glazbenim zbivanjima.

Ilko Čulić
s Radija 808 istaknuo je kako su u posebnim emisijama isplanirali niz sadržaja namijenjenih mladima, etničkim i rodnim manjinama, a kroz dnevni program pojačano praćenje aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija koje su nedovoljno zastupljene u hrvatskim medijima, osobito kad se pojavljuju kao zapreka dominantnom neokonzervativizmu. Začuđen je što još nemaju nikakvu povratnu informaciju od AEM-a o tome zadovoljava li njihova ponuda propisane kriterije.

'Naš community radio zamišljen je kao gradski radijski prostor u kojem će sve ranjive skupine i podzastupljene teme biti zastupljene kroz dnevni program', naglasio je Čulić.

Saša Milošević naveo je glavne razloge zbog kojih se Srpsko narodno vijeće uključilo u projekt: 'Još uvijek je nedovoljna i nedovoljno kvalitetna prisutnost tema bitnih za srpsku zajednicu u hrvatskom medijskom prostoru. Nacionalizam i šovinizam te govor mržnje ponovno su snažno prisutni u hrvatskom društvu. Potreban je drugačiji, vrijednosno definiran pristup, a postoji niz primjera kako formalno mali i slabi mediji mogu značajno utjecati na atmosferu i promjene u društvu. SNV-u je potrebna dopuna uspješnih medijskih formata, a community radio će biti prirodan iskorak, uz niz sjajnih novinara koji će surađivati s radiom.'

Mladen Majetić
naglasio je kako je Kuća ljudskih prava, koja sad već dugi niz godina prati i zagovara slobodu govora, posebno zainteresirana za medij koji će pružiti prijeko potreban medijski prostor brojnim aktivnostima organizacija civilnog društva i temama važnim za afirmaciju ljudskih prava. Konferenciju je zaključio nadom kako će sve biti sukladno proceduri, transparentno i da ćemo sljedeću tiskovnu konferenciju ipak održati pred kamerama.