REAKCIJE NA OSTAVKU

Kajin: Malen korak za Hrvatsku, velik prema glavi hobotnice

30.10.2009 u 16:37

Bionic
Reading

Ostavka potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva u Saboru je izazvala pozitivne reakcije oporbe, ali i koalicijskih partnera. O nasljedniku se, navodno, još nije razgovaralo

SDP-ova Milanka Opačić rekla je da je žalosno to što je Polančecova ostavka stigla tek nakon pritisaka u Parlamentu i kaže kako očekuje da će sada institucije poput USKOK-a i DORH-a obaviti svoj posao i reći tko je odgovoran za nagomilane afere.

Najavila je da će SDP pripremiti i nove interpelacije kojima će progovoriti o neradu Vlade, a nije sigurna želi li Polančeca vidjeti i u Saboru kao kolegu ako je istina da je na dionicama Podravke zaradio 10 i pol milijuna kuna.

IDS-ov Damir Kajin kaže da je ostavka 'malen korak za Hrvatsku, ali velik korak prema glavi hrvatske hobotnice' i nada se da će se raskrinkati sada ta 'korporativna hobotnica'. Na Polančecovu izjavu da je na njemu izvršen medijski linč, Kajin kaže da je upravo obrnuto – u zadnjih dvadeset godina izvršen je sustavni linč na interese države.

'Ovo pokazuje ovo malo autonomnosti hrvatskog pravosuđa i želim vjerovati da sada ljudi u HEP-u i HAC-u, i oni političari iz njihovih Nadzornih odbora u Vladi, strahuju kao oni iz slučaja Podravka', kaže Kajin.

HNS-ov Beus Richenberg također smatra da je Polančecova ostavka plod pritisaka javnosti, ali i informacija koje su se pokazale točnima u zadnje vrijeme, 'da je on znao za mnoge afere i probleme od kojih se pokušao sačuvati'.

'Treba reći i da je odluka o ostavci način Vladina izbjegavanja razgovora o problemima koji se vežu za Polančecovo ime u Saboru', dodao je Richenberg.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ima dojam da se na aferi kojamože završiti i bez osude žrtvuje, u smislu političke podrške i baze,beznačajna figura. 'Sve je to u funkciji daljnjeg prikrivanja stotinamilijuna i milijardi kuna koje su opljačkane na sasvim drugimpodručjima, na koja Damir Polančec nije imao utjecaja, ali jesubivši premijer i neki drugi ministri. Nadam se da će, ako ne USKOKdanas ili sutra, onda međunarodna policija otvoriti te kriminalnecentre', poručuje Čačić.

FRIŠČIĆ: ŽELIM DAMIRU DA SE ODMORI

'Ostavka je osobni čin, a ja ne mogu suditi je li ona stigla prekasno ili prerano', rekao je šef HSS-a Josip Friščić i naglasio da ne zna pojedinosti jer je kao potpredsjednik Sabora vodio sjednicu pa nije čuo što je točno Polančec rekao u obraćanju javnosti.

'Želim Damiru da se odmori i da dokaže da je radio dobro, korektno, vrijedno, a ono što bismo zvali uspješno, to neka svatko tko je s njim surađivao ocijeni', rekao je Friščić i dodao da će se zamjena Polančecu naći prema pravilima koja su određena u koalicijskom sporazumu.

Na pitanje hoće li se uspjeti sačuvati stabilnost koalicije, Friščić je odgovorio: 'Kako se ono kaže, nema mira u državi Danskoj!' Na opasku da poslovica glasi: 'Nema mira u maslinama', Frišić je uzvratio: 'Neću u masline, ja sam zadužen valjda za vinograde.' Tvrdi da u koaliciji nije bilo svađa niti se on sukobio s Miloradom Pupovcem.

HDZ BEZ KOMENTARA, ALI S RAZUMIJEVANJEM ZA POLANČECA

Predsjednik Sabora Luka Bebić, na pitanje je li Polančec trebao ranije dati ostavku, rekao je da to ne može komentirati, ali kaže da je tim potezom Polančec pokazao odgovornost bez obzira na to kako će se stvari dalje razvijati.

Na pitanje pomaže li to koaliciji, rekao je da je to jedan čin koji sigurno svima olakšava život i smatra da 'stvar' treba dovesti do kraja. 'Onda ćemo vidjeti je li ovo bio moralan čin ili nešto više'. Kaže da se o Polančecovu nasljedniku nije raspravljalo te da se ne treba previše žuriti, naći će se najbolji i najkvalificiraniji, a ne zna hoće li biti stranački čovjek.

HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović daje podršku Polančecu i kaže da je posao koji je on obavljao zahtijevao barem troje ljudi, a iako je on bio jedan, Milinović smatra da je posao dobro obavljao. 'Dobro je odlučio, prije svega zbog sebe.'

Andrija Hebrang

HDZ-ov Andrija Hebrang još je jednom u zadnjih tjedan dana morao izvući temeljno pravilo pravosuđa da je 'svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja'.

Na pitanje bi li on učinio isto na Polančecovu mjestu, rekao je da bi to vidio kada bi analizirao cijelu situaciju, a hoće li se Polančec vraćati u Sabor, Hebrang kaže da je to njegova odluka.

Na pitanje je li dao ostavku zbog stabilnosti koalicijske Vlade, Hebrang kaže da je Polančec 'sigurno uzeo u obzir i koalicijske partnere kada je davao ostavku'. Hebrang tvrdi da do danas nije ni znao da će dati ostavku pa nisu ni razgovarali o njegovu nasljedniku.

POLITIKA S NATRUHAMA ORTAKLUKA

Koalicijski partner Milorad Pupovac (SDSS) misli da je dobro što je Polančec podnio ostavku, ne zato što je on to htio, nego 'zato što je to dobro za Vladu i za stabilizaciju pravog i gospodarskog sistema, a i za samog Polančeca'.

I Pupovac tvrdi da o Polančecovu nasljedniku nisu razgovarali, niti su predlagali imena.

Ipak, ovom ostavkom nije sve riješeno, rekao je Pupovac: 'Nije to pitanje jednog čovjeka, nego politike koja ima natruhe političkog ortakluka u sferi privrede i vođenja javnih poduzeća, i toga se treba što prije riješiti.'

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je samo da nije na njemu da komentira odluku predsjednice Vlade Jadranke Kosor i sada bivšeg potpredsjednika Damira Polančeca.

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević smatra da je Polančecova ostavka 'častan čin čovjeka koji nije htio da optužbe iznesene protiv njega utječu na tijek istrage i dodatno opterete rad Vlade RH u ovom već dovoljno kriznom razdoblju'. Siguran je da će nadležne institucije dobro odraditi svoj posao i da će istraga pokazati tko je kriv, a tko nevin.