eurofilka

Kaja Kallas - prva žena na premijerskoj dužnosti u Estoniji

25.01.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Osvjedočena estonska eurofilka Kaja Kallas (43) postala je prva žena na čelu vlade te baltičke zemlje pošto je parlament u ponedjeljak potvrdio njezinu koalicijsku vladu. Kallas, predsjednica Reformske stranke (liberalni centar), kći je bivšeg estonskog premijera Siima Kallasa.

U koaliciji sa Strankom centra (lijevi centar) premijera u ostavci Jurija Ratasa, ima potporu 59 od 101 zastupnika u parlamentu. Tijekom glasovanja u ponedjeljak dobila je i glasove socijaldemokrata pa ima ukupno 70 glasova.

Obraćajući se zastupnicima dok se zemlja bori s pandemijom, Kallas je obećala da će "Estonija biti otvorena dok god to bude moguće kako bi ljudi mogli ići na posao, djeca u školu i kako bi se gospodarska djelatnost mogla nastaviti".

Njezina će vlada "biti poput užeta iznad ponora, pazeći uvijek da održi ravnotežu" između kontrole pandemije i poticanja gospodarske aktivnosti, dodala je. Nova vlada treba prisegnuti u utorak. Njezin prethodnik Juri Ratas dao je ostavku početkom siječnja pošto je njegova stranka bila obuhvaćena istragom o korupciji.