rat u ukrajini

Kadirov tvrdi da su njegovi vojnici osvojili grad na istoku zemlje, Ukrajinci mu odgovaraju: To tvrde 117. put ovaj tjedan. Čečeni se ionako ne bore, nego samo pljačkaju

08.05.2022 u 07:31

Bionic
Reading

Čečenski vođa Ramzan Kadirov u nedjelju je rekao da su njegovi vojnici preuzeli kontrolu nad većinom istočnog ukrajinskog grada Popasna, dok su ukrajinski dužnosnici rekli da se britka za istočni grad još vodi

Sredinom travnja ruske snage pokrenule su novu ofenzivu duž većeg dijela istočnog krila Ukrajine, a jedni od najintenzivnijih napada i granatiranja nedavno su se dogodili oko Popasne u regiji Lugansk.

"Borci čečenskih specijalnih snaga stavili su većinu Popasne pod kontrolu", napisao je Kadirov koji je nerijetko sebe opisivao kao "pješačkog vojnika" ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Glavne ulice i središnji dijelovi grada potpuno su očišćeni", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Reuters nije uspio neovisno provjeriti izvješća. Iz Ukrajine nije bilo trenutnog odgovora, no u subotu navečer savjetnik predsjednika Volodymyra Zelenskog Aleksij Arestovič rekao je da se nastavljaju teške borbe za grad.

  • +42
Ramzan Kadirov Izvor: EPA / Autor: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

"Bitka za Popasnu je u tijeku. Ruski propagandisti radosno su izvijestili da su je već zauzeli, ali nije baš tako. Ovo je, samo ovog tjedna, njihova 117. tvrdnja o 'hvatanju Popasne'", rekao je Arestovič. Guverner regije Lugansk Serhij Gaidai rekao je u subotu da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju to područje. "Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom", rekao je Gaidai. Dodao je da čečenski vojnici nisu sudjelovali u borbama, već su pljačkali i snimali video zapise. Kadirov je na Telegramu često objavljivao izvješća i video zapise čečenskih vojnika koji navodno sudjeluju u aktivnostima u Ukrajini, no nije bilo potvrde o tome koliko ih je zapravo došlo i sudjeluju li u borbama.

Ukrajinska vojska kod Popasne nedaleko Luhanska Izvor: EPA / Autor: STR