25 CM SNIJEGA

Kada se otvara sezona skijanja na Sljemenu?

03.12.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Iako je Sljeme potpuno bijelo te je na vrhu oko 25 centimetara snijega, skijaši će još morati malo pričekati. U najoptimističnijim prognozama, sezona skijanja na zagrebačkoj gori otvara se prije Božića

Drago Žiljak, voditelj sljemenskog skijališta, kaže kako je za kvalitetnu podlogu potrebno barem pola metra snijega. U zasnježivanje topovima već se krenulo, no temperatura zraka uglavnom je previsoka. Naime, idealno bi bilo do minus tri, a preko dana ona se penje i iznad nule.

'Na gornjem dijelu staza je lakše jer je temperatura niža, no i dalje je relativno toplo. Nadamo se da ćemo do prije Božića otvoriti Crveni spust', kaže Žiljak za tportal.

Pitanje je hoće li i trosedežnica na Crvenom spustu i ove sezone stvarati probleme. Pretprošle sezone za vrijeme noćnog skijanja 200 skijaša ostalo je u zraku, a i prošle sezone dogodilo se također pucanje zupčanika te je građanstvu, nakon što je sezona počela tek 22. siječnja, ostalo skijati se na kratkom Bijelom i Zelenom spustu.

'Bila su ispitivanja na sedežnici tijekom jeseni, ovih dana predstoji tehnički pregled i nakon toga Ministarstvo prometa treba izdati dozvolu za rad za ovu sezonu', dodaje Žiljak.

Organizatori tako i ove godine čeka borba s vremenskim prilikama i mehanizacijom starom desetljeća. Paradoksalno, kvarljiva trosedežnica najmlađa je žičara na Sljemenu. 'Tek' su joj 23 godine. Vučnica, tj. sidro na Zelenom spustu stara je 40 godina, a ona na Bijelom spustu nekoliko je godina mlađa.


Sljemenu, da bi funkcioniralo cijelu sezonu, hitno treba obnova vučnica, ali i drugo jezero za topove za zasnježivanje. To je jezero bitno, kaže Žiljak, i za gašenje eventualnih požara na Sljemenu.

Uz sve ove probleme, projekt izgradnje nove žičare od Gračana do Sljemena izgleda kao znanstvena fantastika. Naime, stara žičara posljednji je puta na Sljeme otpeljala posjetitelje još prije pet godina. Projekt nove žičare s promijenjenom trasom i novim postajama vrijedi 40 milijuna eura, a Zagrebački holding kandidirao ga je za strukturne fondove Europske unije.