BIVŠI REPUBLIKANAC BLOOMBERG:

'Kada razgovaram s gayevima ne mogu im reći da brak nije za njih'

30.05.2011 u 18:04

Bionic
Reading

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg 26. svibnja održao je, javljaju američki mediji, velik i važan govor na temu društvene ravnopravnosti gayeva i lezbijki. Bloomberg, inače bivši republikanac, u svojem 18-minutnom izlaganju dobar dio vremena posvetio je pobijanju standardnih argumenata protiv proširenja bračnih prava na istospolne parove, ali i postavio svoje argumente u široki društveni kontekst, pozivajući i protivnike ravnopravnosti da promijene svoje stavove, jer će ih povijest oštro osuditi

Dosad se smatralo da je najupečatljiviji govor na temu ravnopravnosti gayeva i lezbijki održao španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero 1. srpnja 2005. u tamošnjem parlamentu, pozivajući zastupnike da glasaju za proširenje bračnih prava na istospolne parove. Zapatero je tog dana u emotivnom, ali odlučnom govoru istaknuo da je trijumf LGBT zajednice 'ujedno i trijumf svih, pa čak i onih koji se sada tome odupiru, jer u pitanju je trijumf slobode'. Zapatero se tada pozvao i na buduće generacije, 'koje će nas gledati s nevjericom kada im kažemo da je nekad davno bilo u redu da žene imaju manja prava od muškaraca, ili da su ljudi nekad morali ostati u braku protiv svoje volje, iako više nisu htjeli dijeliti zajednički život', završivši s citatom velikog grčkog pjesnika Konstantina Kavafisa, koji je inače bio homoseksualac.

No od prošlog četvrtka Zapatero je dobio opasnu konkurenciju u liku njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga, koji se svom snagom svojeg ureda i političkog utjecaja založio da se u New Yorku legalizira bračna ravnopravnost za istospolne parove. Bloomberg je održao 18-minutni govor u kojem je LGBT prava stavio u povijesni kontekst borbe za ravnopravnost žena i abolicije ropstva, pozivajući se višekratno na američki Ustav, ali i na događaje iz njujorške povijesti, poput pobune gayeva 1969. godine u baru Stonewall, iz čega je nastao suvremeni pokret za prava homoseksualaca.

Bloomberg se tako još direktnije uključio u raspravu o bračnoj jednakosti u saveznoj državi New York, koju je pokrenuo novoizabrani demokratski guverner Andrew Cuomo. Prethodno je Bloomberg posjetio Albany, glavni grad New Yorka, s ciljem da lobira kod republikanskih zastupnika koji su već triput zaustavljali zakon koji bi bračna prava proširio na istospolne parove.

Američki mediji su govor ocijenili kao kombinaciju pragmatičnosti i emotivnosti, a Bloomberg je objasnio zašto se tako snažno zalaže za LGBT prava: 'Postoji jasan razlog zašto sam strastven u vezi s ovim pitanjem i zašto odlučno zagovaram promjenu. Vidim da status quo izaziva bol kod ljudi, te ga stoga ne mogu nikako braniti. Kada sretnem Njujorčane koji su homoseksualci, kada razgovaram sa svojim gay prijateljima i članovima svoje administracije, ili kada pogledam u oči svoje nećakinje Rachel, ne mogu im reći da je naša vlada u pravu što im poriče pravo na brak. Ne mogu im reći da brak nije za njih. Ne mogu im reći da se zadovolje registriranim partnerstvom.'

Bloomberg
se pozvao i na odluku Vrhovnog suda, koji je u slučaju diskriminacije crnaca odlučio da 'odvojeni, ali jednaki' predstavlja diskriminaciju samu po sebi, te pozvao republikance da budu 'na pravoj strani povijesti'. Njujorški gradonačelnik se pozvao i na konzervativne principe, po kojima se vlast ne treba miješati u živote građana, zaključivši da vlast onda nema ni pravo određivati kako se gay parovi ne smiju vjenčati. Obraćajući se svima onima koji svoju opoziciju temelje na religijskim uvjerenjima, Bloomberg je podsjetio da se mora poštovati odvajanje crkve i države te da civilni brak ne znači da će i vjerske zajednice biti primorane vjenčavati istospolne parove.

'Kroz našu povijest svaka nova generacija je proširila slobode u odnosu na prethodnu', rekao je Bloomberg, zaključujući da je sama suština Amerike u tome da svakome - bez obzira na rasu, rod i seksualnu orijentaciju - omogući 'pravo na život, slobodu i potragu za srećom', kako stoji u američkom Ustavu.

Pogledajte govor gradonačelnika Bloomberga