SUTKINJA UPRAVNOG SUDA

Juričić optužena za rušenje ugleda suda

15.04.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Stegovni postupak protiv sutkinje Upravnog suda Mirjane Juričić na Državnom sudbenom vijeću odgođen je do 29. travnja. Predsjednik DSV-a Ivan Turudić potvrdio je da je terete za vršenje pritiska na djelatnike Upravnog suda te za nanošenje štete Upravnom sudu

Sutkinja Upravnog suda Mirjana Juričić postala je poznata javnosti nakon što je na Upravnom sudu uspjela osporiti zakonitost prošlogodišnje odluke Hrvatskog sabora o imenovanju ustavne sutkinje Slavice Banić. Danas se protiv nje vodi stegovni postupak na prijedlog bivšeg predsjednika Upravnog suda Ivice Kujundžića koji je danas potvrdio i novi predsjednik tog suda Ante Galić

Stegovni postupak na Državnom sudbenom vijeću kojim predsjeda sudac Ivan Turudić danas je odgođen za 29. travnja jer na današnju sjednicu DSV-a nije došla odvjetnica Mirjane Juričić Jadranka Sloković. Ona je, tvrdi Juričić, na neodgodivom suđenju u Slavonskom Brodu te je o tome obavijestila suca Turudića na vrijeme.

Naime, Upravni sud tereti Mirjanu Juričić za nanošenje štete ugledu tog suda iznošenjem neistina u medijima, ali i zbog pritisaka na djelatnike i suce Upravnog suda koji su odlučivali o njenoj tužbi - potvrdio je Turudić.

Podsjetimo, Upravni sud je uvažio tvrdnje Mirjane Juričić da je Hrvatski sabor imenovao sutkinju Banić iako nije udovoljavala uvjetima natječaja, no Ustavni je sud tu odluku ukinuo krajem travnja 2009. Nakon što je Slavica Banić ustavnom tužbom pokušala osporiti odluku Upravnog suda, ustavni su suci zauzeli stav da Upravni sud ne može poništavati odluke Sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela.

Sutkinja Juričić, međutim, smatra da stegovni postupak protiv nje ne bi bio pokrenut da nije osporavala izbor ustavne sutkinje Banić.

'Teško mi padaju optužbe za nešto što nema veze s istinom i pravdom', kazala je Juričić, ističući da će cijeli slučaj teško štetiti njenoj budućoj karijeri.

Smatra da je nepravedno to što je DSV odbio sve njezine svjedoke, među kojima su i osobe na koje je navodno vršila pritisak, te što iz odlučivanja nisu izuzeli svog člana Antu Lauca koji je kao profesor prava davao stručna mišljenja o ovom slučaju.