NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Jurici 1,5 godina zatvora i diplomatska zabrana 5 godina!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 22.04.2010 12:09
  • Objavljeno 22.04.2010 u 11:26
Neven Jurica uoči početka suđenja

Neven Jurica uoči početka suđenja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Bivši veleposlanik RH pri UN-u (Vijeću sigurnosti) osuđen je nepravomoćno na godinu i pol zatvora i na pet godina zabrane bavljenja diplomatskim dužnostima, bez obzira na to što je već umirovljen. Bio je optužen da je u privatne svrhe potrošio najmanje 677 tisuća kuna državnog novca

Sudac Ivan Turudić u obrazloženju je rekao da se Neven Jurica okoristio za svoje privatne potrebe te da je bio preautnoman i presuveren u svom poslu.

'Ne može se novac podići i potrošiti i ničime to opravdati i onda očekivati da sve samo od sebe prođe. To je ponašanje koje nadilazi logična pravila', rekao je sudac Turudić. Jurici se obratio riječima: 'Nitko vam ne spori da ste imali zahtjevan, osjetljiv i nekad konspirativan diplomatski posao, ali to ne znači da ste mogli netransparentno potrošiti državni novac za vlastite potrebe. Rekli ste da je to diplomatski stil života - bilo bi mi draže da svi imaju takav stil života i da toliko troše.'

Turudić je istaknuo kako odbacuje sve pokušaje Nevena Jurice da ovaj postupak proglasi politički motiviranim. Rekao je da je to poruka njemu i svima drugima koji bi se mogli na sličan način okoristiti.

Neven Jurica je još jedanput, nakon što je čuo presudu, ponovio da se nije imao namjeru obogatiti te je najavio da će obraniti svoju čast. Jurica, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, optužen je za zloporabu položaja i ovlasti jer se, prema tvrdnjama iz optužnice, kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi