SUĐENJE GALANTNOM VELEPOSLANIKU

Jurica 'Bio sam pogubno lakomislen!'

21.04.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Bivši veleposlanik pri Vijeću sigurnosti, Neven Jurica, iznio je obranu na optužbe da je za osobnu korist pronevjerio 120.000 dolara državnog novca. Izjavio je da se ne osjeća krivim i da ništa od onoga što je radio nije radio da bi stekao imovinsku korist

'Dokumentacija, točnije računi za počinjene troškove koji nedostaju posljedica su nedostatka vremena, ali i vlastitog nemara te pogubne lakomislenosti', rekao je Neven Jurica i istaknuo da najvećom svojom pogreškom smatra to što nije bio discipliniran prilikom nadzora troškova.

'To je po mene bilo pogubno, ali nisam učinio ništa za što me treba teretiti', rekao je Jurica na što ga je sudac Ivan Turudić pitao zašto je onda odlučio vratiti novac Ministarstvu vanjskih poslova.

Optuženi Jurica mu je rekao da mu MVP-u nisu htjeli priznati te troškove pa je račun podmirio misleći da jača svoju političku poziciju.

'Galantni pokloni osnažili su našu poziciju!'

'Pokazalo se da sam žrtvovan i shvaćajući podtekst takvog poteza Ministarstva, dao sam ostavku', kazao je Jurica i stupidnom ocijenio tezu da se želio materijalno okoristiti i dodao da je to htio da to sigurno ne bi napravio kreditnim karticama koje ostavljaju trag.

'Da takvih stvari nije bilo u cijeloj mojoj političkoj i diplomatskoj karijeri, svjedoči to da se moja imovina od devedesetih do danas nije promijenila', naglasio bivši veleposlanik. Jurica je nastojao objasniti svoju važnu ulogu u SAD-u i rekao da su odnosi Hrvatske i Amerike za njegovih mandata jako osnažili, a za potrebe osnaženja tih odnosa kaže da je osobno odlazio u kupnju poklona za ljude s kojima je surađivao.

'Uvijek je trebalo procijeniti da se odabere galantan poklon, ali u okvirima granica, a nitko te osobe nije poznavao bolje od mene', rekao je Jurica i dodao da je nastojao pokazati naklonost tim ljudima misleći na interese Hrvatske.

Držači za salvete u obliku ptice

Kupovao je zlatne manšete s kamenom, ukrasne kutijice, karte za predstave, kozmetiku, alkoholna pića, kravate, penkale, srebrne svijećnjake za sinagogu te je i opisivao kako je kupovao keramičke držače za salvete u obliku ptice što je izazvalo podsmijeh članova Sudskog vijeća. Međutim, Jurica se nije dao smesti i nastavio je objašnjavati kako je nastojao biti galantan.

Bivši veleposlanik Hrvatske pri Vijeću sigurnosti tvrdi da nije trošio na odjeću kao što se pisalo, a ukupno je, tvrdi, na poklone potrošio 48.000 dolara, na ručkove 30.000 dolara, a u gotovini je podigao 24.000 dolara što mu je služilo ta taksi, napojnice i čašćenja.

Presuda Nevenu Jurici očekuje se, neslužbeno doznajemo, već sutra.