HRVAT U BUNDESTAGU

Juratović: Hrvatska je dala veliku pljusku demokraciji

27.06.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Najnovija komplikacija odnosa na relaciji Zagreb-Berlin posebice je ogorčila one koji su svih ovih godina lobirali za Hrvatsku u Njemačkoj. Među njima je i socijaldemokratski zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, piše Deutsche Welle

Nedolazak njemačke kancelarke na proslavu povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i povezivanje tog poteza sa slučajem Perković, uzbunio je i mnoge političare u Njemačkoj koji su na ovaj ili onaj način povezani s Hrvatskom. Tu bi se na prvom mjestu moglo izdvojiti dugogodišnjeg zastupnika Bundestaga Josipa Juratovića, koji se svih ovih godina lobiranjem i političkim radom zalagao za Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju i to u onim trenucima kada to nije bilo ni najmanje jednostavno. Najnoviji razvoj događaja na relaciji Berlin-Zagreb na Juratovića je ostavio vrlo negativan dojam koji, smatra on, baca ružnu sjenu na sve napore koji su učinjeni da bi Hrvatska došla do svog cilja, piše Deutsche Welle

Iako ne želi komentirati nedolazak njemačke kancelarke na proslavu u Zagreb, zastupnik Bundestaga i dugogodišnji član Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP) je ogorčen ponašanjem službenog Zagreba. 'Ja ne bih rekao da je sve ovo pljuska Njemačke Hrvatskoj. Ja bih prije rekao da je hrvatska strana dala veliku pljusku demokraciji. Hrvatska je potpisala svih 35 poglavlja u pregovorima s Europskom unijom i obvezala se da će se držati svih tih poglavlja. Tu se nalazi i pitanje procesuiranja političkih zločina. Sada je to velika pljuska demokraciji ako se pokušavaju izbjeći te obveze. Istodobno se govori da Hrvatska od Europske unije treba ugrabiti što više. Ako je to glavna poruka, onda je to za mene, koji sam se sve ovo vrijeme borio i uvjeravao kako je Hrvatska demokratska zemlja koja ispunjava standarde, velika pljuska', kaže ogorčeno Juratović. Socijaldemokratski političar hrvatskih korijena smatra da bi se, ako zaista dođe do promjene spornog zakona u Hrvatskoj, time i to na dulje vrijeme mogla pozabaviti i Europska komisija. 'Hrvatska vlada sigurno ima neke svoje razloge. Ali postoje i demokratska pravila i jedno od njih je i da se napokon raščisti s prošlošću. Tu ne govorim o Drugom svjetskom ratu. To razdoblje je dovoljno rasvijetljeno. Govorim o razdoblju vladavine komunizma i postkomunizma. I ako netko kaže da tim zakonom želi zaštititi branitelje, mislim da tim zapravo upravo šteti braniteljima. Jer onaj tko pokušava relativizirati stvari na nacionalnoj razini, na to doduše ima pravo ali ga se ne može shvaćati ozbiljno', kritizira Juratović.

Na pitanje smatra li da je Hrvatska podcijenila nastojanja Njemačke da rasvijetli tzv. emigracijska ubojstva, Juratović je odgovorio kako smatra da je neovisno sudstvo vrlo važno isto kao i raščišćavanje s prošlošću. 'Zločini nikada ne mogu zastarjeti i bitno je da se te stvari raščiste i zbog mladih', dodao je. Juratović špekulacije nekih medija da bi Bundestag , ukoliko Hrvatski Sabor zaista prihvati zakon koji bi spriječio izručenje Josipa Perkovića, odmah nakon toga mogao održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi mogle biti donesene mjere protiv Hrvatske, smatra neozbiljnima kao i špekulacije da bi netko mogao blokirati Hrvatsku. 'Mislim da se neće ići tako daleko jer i Europa shvaća da je Hrvatska dospjela dalje i da je Hrvatska više od onoga što se trenutno politički odvija. Zašto se to sve skupa događa mi je potpuno nejasno. Ja znam da u Saboru sjede stranke koje slijede neke političke strategije ali one svoje djelovanje ipak baziraju na demokratskim vrijednostima', kaže Juratović.

Na socijaldemokratskog zastupnika u Bundestagu je razvoj događaja posljednjih dana na relaciji Hrvatska - Njemačka ostavio vrlo negativan dojam. 'Ja sam ogorčen. Od početka svog političkog djelovanja 1983. sam se borio za dolazak demokracije, u Hrvatskoj a na kraju i na području čitave bivše Jugoslavije. Da pred sam ulazak Hrvatske u EU ovako nešto doživimo, to je za mene obeshrabrujuće. Mi smo u studenom imali izvješće Europske komisije o Hrvatskoj koje je bilo jako kritično upravo po pitanjima o kojima i danas govorimo, dakle pravosuđa. Zatim smo gasili požar jer su reakcije njemačke političke javnosti bile jako kritične. I samo zahvaljujući intenzivnom radu, diplomaciji i nekim posjetima iz Hrvatske ali i mnogim mojim kolegama iz svih zastupničkih klubova u Bundestagu, uspjeli smo razriješiti te nedoumice. Ja sam ponosan da je Bundestag velikom većinom, bez glasa protiv i sa samo šest suzdržanih, ratificirao Pristupni sporazum. No vatra nepovjerenja nije bila posve ugašena i ja sam upozoravao na to da ta vatra tinja i da moramo paziti da se ponovno ne rasplamsa. I zato mi je žao da se sad, par dana prije ulaska Hrvatske u EU, opet pojavio dim', zaključuje Juratović.