VATROGASAC SVJEDOČIO

Juras: Slavica je trebao organizirati pomoć stradalima

04.10.2011 u 13:05

Bionic
Reading

'Za tragediju smo doznali tek kad smo stigli na Kornate. Samoinicijativno smo išli tražiti stradale. Nisu nam rekli da je bilo stradalih nego su samo rekli da idemo gasiti veliki požar na Kornat. Kad smo došli, oko 20 sati, vidjeli smo dva stradala vatrogasca. Bili su toliko opečeni da ih nismo mogli prepoznati. Za tragediju smo doznali tek kad smo došli na Kornat i nitko nam ništa nije rekao', kazao je vatrogasni tehničar Dragan Juras u nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju

Taj je vatrogasni tehničar na dan kornatske tragedije sudjelovao i u potrazi za vatrogascem kojeg isprva nisu pronašli.

'Samoinicijativno smo tijekom noći tražili stradale i na kraju smo ih našli šest. Nikog nije bilo uz njih. Kada smo se rano ujutro vratili, došlo je šezdesetak vojnika, no ne znam što su radili. Nisam imao srca približavati se stradalim vatrogascima. Sve je bilo izgoreno od vatre. Bio je to strašan prizor' – rekao je Dragan Juras i dodao da misli da je Slavica kriv zato što nije organizirao pomoć stradalim vatrogascima.

Mile Perkov šibenski vatrogasac na dan tragedije dobio je poziv oko 14,30 sati da dođe u JVP Šibenik da ide na gašenje požara na Kornat.

'Kada sam upitao što da nosimo od opreme, rekli su mi u JVP da ne trebamo nositi ništa. Ponovno sam pitao kako ništa, a idemo gasiti požar, pa su mi rekli da uzmem onda naprtnjaču. Shvatili smo da se nešto događa i sami zvali hitnu i policiju, no ni oni nisu znali ništa. Slavica je telefonirao i u jednom je trenutku rekao da ne može vjerovati da je već sve objavljeno. No nama nitko i dalje ništa nije govorio', svjedočio je Mile Perkov koji je tek po slijetanju na Kornat saznao da se dogodila tragedija.

'Sve je bilo u dimu, a dvoje je ljudi ležalo. Izgledalo je kao da imaju maskirnu uniformu. Komada odjeće je bilo malo ili gotovo ništa na stradalima. Bili su opečeni i nisam ih mogao prepoznati. Jako ih je boljelo i jaukali su od boli. U tim okolnostima nikom nije padalo na pamet pitati što se dogodilo. Kasnije smo tražili drugu grupu stradalih vatrogasaca i nakon što smo ih našli rekao sam policiji da je krajnje neljudski što naše stradale kolege nitko nije ni pokrio', rekao je Mile Perkov svjedočeći da postoje slike požarišta i da ih je kasnije bezuspješno pokušao dobiti jer je vidio te slike koje je snimio jedan njemački turist. Dodao je da su te slike vidjela i tri rendžera NP Kornati i da mu je sumnjivo to što su oni poslije dobili otkaze. Rekao je kako je čuo da su požar na Kornatu izazvali građevinski radnici koji su palili vreće od cementa.

Mile Perkov je istaknuo i da su mu vojnici koje je sreo na Kornatu rekli kako nisu došli gasiti požar nego pročešljati teren u potrazi za eventualno još stradalih. Rekao je kako je o svemu ovome pokušao obavijestiti i medije, ali da više dana nakon tragedije nitko nije pokazivao interes. Za Dražena Slavicu je rekao da je u šibenskom vatrogastvu imao neograničenu moć.

Svjedočio je i vodički vatrogasac Mate Udovičić koji je na dan tragedije bio na požarištu na Hvaru.
'Mog kolegu oko 14,30 sati nazvao je pokojni Ante Juričev Mikulin i rekao da su u vatrenom okruženju i da traži pomoć. Razgovor je trajao manje od minute. Zvali smo i DVD Vodice i pokojnog Antu, ali nismo nikog uspjeli dobiti', rekao je Mate Udovičić koji je potvrdio da su maloljetnici prije tragedije izlazili na požarišta, ali otkako se tragedija dogodila, više ne izlaze.