Jugoplastikin modni katalog iz 1981. godine

Jugoplastikin modni katalog iz 1981. godine

16.05.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Kako je izgledala jugoslavenska moda na početku 80-ih i kako su se snimali modni katalozi za Jugoplastiku, u to vrijeme jedinu modnu kuću za široke mase?


Osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se tek rodila većina čitatelja Mode Komode (statistički podaci kažu da vas većina ima između 25 i 34 godine) nastao je ovaj katalog, reklo bi se danas lookbook, za Jugoplastiku. O tom legendarnom gigantu bilo je već govora na Modi Komodi. Vi koji ste propustili meni osobno jedan od najdražih postova do sada kliknite ovdje

Jedna čitateljica Mode Komode iz Splita mi se nedavno javila s vrlo zanimljivom pričom koju želi podijeliti s vama, no istovremeno, iz osobnih razloga želi ostati anonimna pa ću je u daljnjem tekstu oslovljavati s 'Čitateljica'.

Draga Čitateljica je ustvari jedna od modela iz Jugoplastikine modne kampanje za sezonu 1981/82.

U vrijeme kada je pojam photoshopa bio ravan teleportaciji i kada su modeli bili doslovce cure i momci iz susjedstva nastao je ovaj katalog koji su u tom trenutku mogli vidjeti deseci miljuna ljudi, što u Jugoslaviji, što izvan nje (da, tada se i izvozilo i to poprilično), a krpice koje je proizvodila kultna Jugoplastika mogao je priuštiti manje više svatko.
No, bez obzira koliko uspješna bila, Jugoplastika nije mogla priuštiti da se katalog printa boji, stoga su fotografije crno-bijele.

A evo i kratak intervju s Čitateljicom.

MK: Koji su bili tadašnji motivi da se netko bavi 'modelingom'?
Čitateljica: U ono doba (ranih 80-ih) nije bilo puno takvog 'modelskog' posla u Splitu, a kad bi i bilo štogod, kao npr. ovo za Jugoplastiku, to bi prihvatli kao dobar đeparac i zafrkanciju.
Jer svi smo bili studenti.

MK: Gdje se snimalo?
Čitateljica: Snimalo se, mislim u fotografa Perišića, i radilo se u crno bijeloj tehnici, valjda zbog bitno manjih troškova, jer su kataloge slali po cijeloj državi. Ne znam koliko je tada dućana imala Jugoplastika na cijelom području ex Juge, ali znam da nije postojalo mjesto u kojem nije bilo barem jednog. Od malih dućana u malim mjestima do robnih kuća u svim većim gradovima.

photo: Perišić/Split


MK: Znam da nije lijepo pitati damu za godine, ali s obzirom da želite ostati anonimna, možemo li ipak čuti koliko vam je godina danas?
Čitateljica: Ja imam 50, a ostali modeli s fotografije su bili možda godinu dvije stariji od mene.

MK: Jeste li još u kontaktu s ostalim modelima s fotografija?
Čitateljica: Nisam ih vidjela godinama, a nismo ni bili nešto naročito povezani, osim u ono doba kada smo snimali katalog. Čak im se više ni imena ne sjećam. Ali voljela bi na neki način stupiti u kontakt s njima. Vjerujem da su neki također na fejsu kao i ja pa ukoliko vide ovaj članak neka mi se jave putem Mode Komode. Bilo bi se lijepo prisjetiti nekih starih dobrih vremena.

Eto, i ja osobno apeliram da se jave, a to mogu napraviti uz pomoć mail adrese: modakomoda@t-com.hr.

Čitateljica


Ugodan dan vam žele Moda Komoda, Čitateljica, a vjerujem da bi vam ga poželjela i sama Jugoplastika da je nisu eutanizirali kao i mnoge druge lijepe stvari iz bivše nam države.

Glazbena se numera nameće sama po sebi.