DVIJE GODINE ZAVLAČENJA

Jovanović i Baldasar pobješnjeli zbog splitske škole

22.07.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Zbog dogradnje osnovne škole Pujanke, na kojoj građevinski radovi traju već gotovo dvije godine i zbog čega osnovci nastavu pohađaju na šest različitih lokacija, ministar prosvjete Željko Jovanović ponovno je navratio u Split. Jovanović već gotovo godinu dana redovito provjerava kako napreduju radovi, ovaj put u društvu novog gradonačelnika Ive Baldasara, pa su u ponedjeljak ujutro obojica izgubila strpljenje kad su shvatili što ih je dočekalo

'Koliko radnika imate na gradilištu? Koliko?' bjesnio je Baldasar na nadzornike i izvođače radova na gradilištu, a kad mu ovi nisu znali odgovoriti čak ni na tako jednostavno pitanje, dodatno se razljutio.

'Ne možete govoriti 'otprilike' i ne možete se ovako ponašati! Ovo je stvarno neozbiljno! Ne, s ovim brojem radnika ne može biti gotovo na vrijeme, to vidimo i vi i ja', istresao se Baldasar

Jovanović
, koji je gradilište posljednji put posjetio u travnju i tada dobio obećanje da će sve biti gotovo u roku od četrdeset radnih dana, očito shvaća da ga cijelo vrijeme obmanjuju, no još ovaj put bio je pristojan. Iako i sam vidi da se radnici na Pujankama nekim čudom pojavljuju upravo u danima kad se očekuje njegov posjet, dok je u ostalim danima gradilište više ili manje pusto.

'Dogovorili smo dinamički plan po kojemu će 23. i 24. kolovoza škola biti spremna za tehnički pregled. Do 10. kolovoza dobit ćemo procjenu je li to moguće, a ja čvrsto vjerujem - odnosno, želim vjerovati - da će se izvođači pokazati odgovornijim nego dosad. Ukoliko ne, raskidamo ugovor', kazao je Jovanović.

Izvođač je, inače, tvrtka Feniks, koja je u doba HDZ-ove vlade pobjeđivala na vrlo velikom broju natječaja upravo oko gradnje školskih objekata. Potom je upala u financijske probleme, štrajkove radnika i predstečajnu nagodbu, pa je izmišljen model 'projektnog financiranja' po kojemu im se plaća točno obavljen posao. Stigne novac za parket - parket se postavlja.

'Priznali su da konačno imaju sve uvjete za posao i red je da ispoštuju dogovor', kazao je Baldasar. Prisutni direktor tvrtke Feniks tek se skrušeno ispričao roditeljima i djeci na svim poteškoćama u posljednje dvije godine, dok je predstavnica roditelja Snježana Pivac - koja se također pojavila na Pujankama - zatražila normalne uvjete školovanja za nekoliko stotina djece i najavila da će, ukoliko škola ne bude otvorena do početka školske godine, organizirati bojkot nastave.

Pujanke su, inače, jedna od najvećih splitskih škola, a i nakon dovršetka aneksa sa 14 učionica ostat će brojni prostorni problemi: glavna školska zgrada, naime, zbog ruševnosti također ide u djelomično rušenje i dogradnju, pa će radovi vjerojatno trajati još godinama. Jovanović je najavio da će ovaj projekt, kao i izgradnja nove škole u četvrti Pazdigrad, biti financiran javno-privatnim partnerstvom ili novcem iz pristupnih fondova EU-a. U planu je i nova zgrada Filozofskog fakulteta na Sveučilišnom kampusu, a do kraja godine bit će gotova i školska dvorana uz Novu Obrtno-tehničku školu.

'Osnovali smo zajednički tim Ministarstva i Grada Splita i procjenjujemo da će u osnovno, srednje i visoko školstvo u gradu biti uloženo oko 150 milijuna kuna', najavio je ministar.

Jovanović je, inače, u ponedjeljak obišao i Srednju medicinsku školu koja se, poput one na Pujankama, gradila nekoliko godina. Ovaj objekt spreman je za tehnički pregled krajem srpnja i u rujnu će sigurno otvoriti vrata učenicima.