politička poruka

Joško Klisović: Je li predsjednica razmislila prije nego što je Putinu poslala čestitku?

20.03.2018 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dok svjetski čelnici još oklijevaju, prva od zapadnih vođa čestitala je Vladimiru Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima u Rusiji. Potez hrvatske predsjednice, koji su neki analitičari okarakterizirali 'hrabrim', za tportal je komentirao bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te aktualni saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović, a on smatra da je u ovoj situaciji pitanje političke odluke o poruci koja se želi poslati predsjedniku Putinu bilo šire od toga

'E sad, je li predsjednica promislila tu poruku i je li zamislila kakvu poruku šalje kome, to morate pitati nju', kaže Klisović.

Poznato je to da je Rusija već dulje od četiri godine pod sankcijama Zapada zbog komadanja Ukrajine, preciznije aneksije poluotoka Krima. No nesporazumi Zapada i Rusije mnogo su širi. Rusiji se prigovara i to što na istoku Ukrajine otvoreno podupire pobunjenike, ali i zbog vojne potpore sirijskom diktatoru Bašaru al Asadu.

Također, u Washingtonu optužuju Kremlj za miješanje u američke predsjedničke izbore, dok u Londonu vjeruju da Moskva stoji iza atentata na nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala. Zbog svega toga, ali i zbog izbora koji su imali više ceremonijalnu ulogu, nego što su predstavljali istinsku mogućnost da se promijeni vlast u Rusiji, Zapad je oprezan vezano uz čestitanje Putinu na pobjedi.

>>> 'Rusi će Britancima odgovoriti istom mjerom'

Klisović vjeruje da je predsjednica Grabar Kitarović još uvijek pod dojmom nedavnog posjeta Rusiji pa je odlučila među prvima čestitati predsjedniku Putinu na izboru.

>>> 'Hrvatska predsjednica se pokazala vrlo hrabrom što je prva čestitala pobjedu Putinu'

'Čestitanje ili ne čestitanje, Putinu sigurno neće na bilo koji način umanjiti ovlasti predsjednika ili ga maknuti s tog mjesta. Putin će i dalje biti predsjednik Rusije i s njim ćemo morati surađivati kada radimo s Rusijom', navodi SDP-ovac. Klisović smatra da su zapadni čelnici suzdržani jer žele uputiti poruku Putinu o tome kako su vidjeli cijeli izborni proces i je li on u skladu s visokim demokratskim standardima koje Europa želi njegovati.

  • +6
Grabar Kitarović i Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Naša predsjednica nema problema s takvim procesom, odnosno načinom na koji su provedeni izbori u Rusiji i zato je prva poslala čestitku', kaže Klisović i dodaje da se ta poruka iščitava u Moskvi, ali i jednako tako u drugim zemljama.

Hrvatska se kao zemlja članica Europske unije i NATO-a vrlo često usklađuje s njihovom politikama, ali, evo, kaže SDP-ovac, ponekad nastupamo i samostalno.

Poručuje da bi zanimljivo čuti objašnjenje predsjednice o razlozima za to da tako brzo čestita Putinu pobjedu - jesu li u pitanju bili ceremonijalno-protokolarni razlozi ili je to bila i politička poruka koju je htjela poslati u Moskvu, ali i u Washington, London, Pariz…