VAŽNO PITANJE

Josipović želi sudjelovati u izradi zakona o zviždačima

20.03.2012 u 23:23

Bionic
Reading

Kako izvještavaju iz Ureda predsjednika RH, šef države je danas poslijepodne primio predstavnike građana prijavitelja korupcije koji su mu predali zaključke svojeg Okruglog stola (održanog 19. veljače) te zatražili njegovu podršku u izradi zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i kriminala

Iako je po protokolu sastanak trebao trajati svega 30 minuta, Ivo Josipović je saslušao izlaganje zviždača sat i petnaest minuta. S predsjednikom Republike Hrvatske su bili: Sonja Vlahek, Miriam Lazić, Bruno Langer, Sulejman Tabaković, Paško Kačinari, Stipe Radilović, Mladen Sabljak, Natali Lazić, Nada Landeka, Robert Matijević, Mirko Dragosavac, Radovan Smokvina, Srećko Sladoljev, Domagoj Margetić i Željko Popović.

Oni su izvijestili predsjednika Josipovića o problemima i pritiscima s kojima se suočavaju građani nakon što prijave korupciju.  Bilo je riječi i o problemima s kojima se suočavaju i novinari koji pišu i prijavljuju slučajeve korupcije. Navedenim bi se zakonom institucionalno zaštitili građani prijavitelji korupcije.

Predsjednik Josipović zahvalio je građanima koji prijavljuju korupciju na hrabrosti. Naglasio je da se i do sada u skladu sa svojim ustavnim ovlastima zalagao za pokretanje istraga na temelju prijava građana te je podržao inicijativu za donošenje zakonske regulative kada je riječ o tzv. razotkrivanju u javnom interesu kojim bi se štitili prijavitelji korupcije.

Kako je tportalu izjavio jedan od sudionika susreta, novinar Domagoj Margetić, predsjednik je izrazio spremnost da se osobno angažira kod donošenja zakona o zaštiti zviždača, baš kao što se pobrinuo oko ustavnih promjena o nezastarijevanju slučajeve gospodarskog kriminala i ratnog profiterstva o čemu se također razgovaralo na susretu, baš kao i o načinu rada državnih tijela i problemima otkrivanja korupcije.

Sudionici sastanka dogovorili su aktivnosti na pripremi inicijative za donošenje zakona kojim bi se štitili prijavitelji korupcije i drugih teških kaznenih djela. Među mogućim koracima, objasnio nam je Margetić, jest osnivanja nezavisnog antikorupcijskog vijeća koji bi djelovao na volonterskoj bazi, a čiji bi osnovni uredski troškovi mogli biti pokriveni sredstvima EU da vijeće ne bude na teret državnog proračuna kako bi bilo potpuno autonomno i lišeno svakog mogućeg pritiska.