HDSSB-OV UDAR NA PREDSJEDNIKA

Josipović: Prljava je laž da živim u židovskom stanu

18.04.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je kao laž okarakterizirao tvrdnju saborskog zastupnika HDSSB-a Igora Češeka koji je izjavio da živi u židovskom stanu u koji je 1945. uletio njegov otac dok je oslobađao Zagreb

Ne vodim politiku zbog anketa

'Nije popularnost mjerilo svega niti ja vodim politiku gledajući ankete da bih bio malo više ili malo manje popularan. Očito, na djelu je jedan pokret koji želi pokazati da su svi prljavi i svi isti. Nisu svi isti. Ja vjerujem da hrvatska javnost ima kriterije i da te rang liste popularnosti to i sada pokazuju. Tako ne smatram da će takvi trendovi prevladati', rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje misli li da bi mu mogla pasti popularnost.

Predsjednik smatra da se radi o očitoj laži koju je izgovorio Češek i koja pokazuje koliko nisko može pasti političar. 'Kao predsjednik države se na takvu političku bijedu ne bi ni osvrtao da ona ne govori o spremnosti pojedinih političara i njihovih stranaka da se u politici koriste najprljavijim i najnižim sredstvima da bi rekli svi su lopovi i nitko ne valja i da je sve mrak. Ništa pa ni ljudsko dostojanstvo takvim ljudima nije sveto', kazao je Josipović.

Potom se upitao što je takav političar sposoban učiniti običnom građaninu kada bez imalo srama u Saboru koristeći svoj imunitet, jer za ovakvo nešto bi ga sigurno tužio, kleveće predsjednika Republike. On smatra da je tim Češek pokazao nepoštivanje institucija i države u čije ime sjedi u Saboru.

'Ovo nije prvi put da se politika i dio medija svrstava na način nedostojnog laganja. Govori o tendenciji da se svakoga uprlja i da se od svakoga napravi lopova i kriminalca i osobu nedostojnu javne funkcije', upozorava predsjednik i daje da to nije tako i vjeruje da većina hrvatske javnosti razumije priču.

Ovakvi ljudi, nastavio je predsjednik, koji stalno lažu šalju poruku ljudima što mogu očekivati od njih i njihovih stranaka. 'Kada je riječ o mom ocu, riječ je o časnoj osobi na koju sam ponosan. Riječ je o partizanu koji nije bio među junacima i herojima koji su oslobađali Zagreb bio je negdje drugdje i naravno da cijela ova priča, osim diskreditacije mene osobno, želi i diskreditirati i antifašistički i partizanski pokret', smatra predsjednik dodavši da ova laž koliko bila neugodna za njega i njegovu obitelj ima puno veći značaj u kontekstu razvoja hrvatskoj društva kao odgovornog i demokratskog. Predsjednik se osvrnuo i na problem povrata nacionalizirane imovine. 'Hrvatska država je pogriješila kada je odlučila da se vraća samo ona imovina koja je oteta za vrijeme komunističke vlasti. Čak imamo paradoksalnim slučajeva kada su neki, kolaborirajući s ustaškim režimom, i došli do židovske imovine kasnije su bili kvalificirani kao žrtva komunističkog sustava pa im je vraćena ta imovina koju su oni oteli', elaborirao je predsjednik.

On je svjestan i bojazni da bi vraćanje imovine koju je otela ustaška država od strane ove neki mogli povezati kao kontinuitet hrvatske države sa ustaškom. Predsjednik kaže da toga nema niti će biti. 'Naš ustav je jasan. Hrvatska s ustaštvom ne želi i ne treba imati ništa', poručio je predsjednik. Izrazio je nadu da će se naći pravedan način da se Židovi obeštete za imovinu koju im je oduzeo zločinački ustaški režim.