PARAOBAVJEŠTAJNO PODZEMLJE

Josipović: Podmeću mi 'Akcijski plan Barbika'

03.07.2014 u 21:56

Bionic
Reading

U ured predsjednika Republike Ive Josipovića stigao je danas dokument sastavljen na trinaest stranica s nazivom 'Akcijski plan Barbika – radna verzija, strogo povjerljivo', koji sadrži popis aktivnosti kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednika

Predsjednik Josipović smatra da se radi o podmetanju te da je dokument kreacija paraobavještajnog podzemlja.

Predsjednik Republike je o tome govorio nekim novinarima danas u svome uredu, o čemu pišu sutrašnji Jutarnji i Večernji list.

Uz dokument je bilo popratno pismo anonimne, navodno zabrinute SDP-ovke koja tvrdi da je dokument nastao u SDP-u, za potrebe Ive Josipovića u predsjedničkoj kampanji.

Josipović je istaknuo da ga se, fingiranjem takvog dokumenta, nastoji difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane neke legitimne primjedbe koje bi mogao iznijeti protukandidatkinji tijekom kampanje unaprijed prikazati kao još jedno podmetanje.

Josipović smatra da Kolinda Grabar-Kitarović nema veze s ovim te da se radi o prljavom obliku političke borbe i da istraživanje autora nije posao za sigurnosne službe zbog čega ih, kazao je, neće niti angažirati.

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je u dokumentu riječ o tome da bi, između ostalog, plasirao kako Grabar-Kitarović lažira istraživanja javnog mnijenja, pojedinosti o njezinu osobnom životu, da bi je posprdno nazivao Barbikom, pa čak plasirao karikaturu 'Barbike' kako pleše užičko kolo, pišu te sutrašnje novine.

U navodnom dokumentu kaže se da s detaljima plana u Uredu predsjednika trebaju biti upoznati njegovi savjetnici Saša Perković i Romana Vlahutin, a u SDP-u glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan upitan da komentira slučaj kratko je Hini odgovorio da SDP s time nema veze, dok se do komentara HDZ-a za sada nije moglo doći.