KONFERENCIJA O DAYTONU

Josipović pet dana u SAD-u

07.02.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović u ponedjeljak je otputovao u Sjedinjene Države, gdje će sudjelovati na konferenciji u povodu 15. obljetnice Daytonskoga sporazuma na Sveučilištu New York. Predsjednik u SAD putuje komercijalnim letom, a s njim idu predstojnik Ureda Joško Klisović i zamjenica savjetnika za vanjsku politiku zadužena za jugoistočnu Europu Romana Vlahutin

Tamo će održati niz bilateralnih sastanaka s visokim američkim i europskim dužnosnicima, ali će i posjetiti Hrvate koji rade i studiraju na Harvardu.

Konferencija o Daytonu je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu panela pod nazivom The Dayton Accords – začeci diplomacije 21. stoljeća će govoriti živi sudionici pregovora koji su doveli do završetka rata u Bosni i Hercegovini: Madeleine Albright, general Wesley Clark i Peter Galbraith. Razgovore će moderirati slavna novinarka Christiane Amanpoure.

U drugom dijelu panela pod nazivom 15 godina polije u kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović još će govoriti i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i zamjenik državne tajnice SAD-a James Steinberg govorit će se o ekonomskom i političkom integriranju regije u Europu. Nakon konferencije su predviđeni bilateralni sastanci s visokom povjerenicom Ashton i zamjenikom državne tajnice Steinbergom.

U petak predsjednik gostuje na prestižnom Harvardu gdje će se susresti i Hrvatima koji predaju i studiraju na Harvardu, njih 20-ak, a navečer će održati predavanje na Forum Event, Institute of Politics.