bivši predsjednik rh

Josipović: Nije genocidna ni Srbija, ni Srbi kao narod

05.05.2024 u 19:45

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović dao je intervju Radaru Nove.rs, u kojem je, među ostalim, odgovarao na pitanja o planiranoj rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, izborima u Hrvatskoj i pitanju Kosova

Na pitanje bi li prije desetak godina, kada je odlazio s dužnosti predsjednika RH, vjerovao da će se deset godina kasnije na relaciji Srbija-Hrvatska-BiH i dalje polemizirati o Srebrenici, odgovorio je da ne bi vjerovao.

'Izgledalo je da će se strasti smirivati i da će vodstva država razumjeti da je rat gotov, da treba graditi produktivni mir. Zločin u Srebrenici bio je strašan, dva su ga međunarodna sudišta, Međunarodni sud pravde i MKSJ proglasili genocidom. Bez obzira na to, bez obzira na deklaraciju koja će vjerojatno biti usvojena, mora biti jasno da nijedna država i nijedan narod nisu genocidni. Nije genocidna ni Srbija, ni Srbi kao narod. Genocid su počinile određene osobe, neke su i suđene za taj zločin. Poricanje zločina u Srebrenici i njegove naravi neće pomoći Srbiji da čuva svoje dostojanstvo i ponos. Upravo obratno, sposobnost suočavanja s prošlošću karakteristika je jake i uspješne države, jakog i uspješnog naroda. Njemačka je najbolji primjer. Odnos službene Hrvatske prema Jasenovcu isto tako. Iako, moram priznati da Hrvatska nije sasvim raščistila s ustašofilijom, iako ona nije dominantna i nije dio službene politike. Ali, politika, na žalost, s njom radi brojne kompromise', odgovorio je Josipović za Radar Nove.rs.

  • +7
Ivo Josipović Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Za rezultate izbora u Hrvatskoj kaže da su bili očekivani.

'Imam običaj s nekoliko vrlo informiranih prijatelja i kolega pred svake izbore raditi natjecanje tko će bolje prognozirati rezultate. Nikada kao ove godine nismo prognozirali bolje, toliko blizu stvarnim rezultatima', rekao je Josipović.

Smatra da ni HDZ ni SDP nisu dobili što su htjeli.

'Ipak, jasno je da je HDZ relativni pobjednik i da može biti zadovoljniji. Globalno, desnica u cjelini može biti zadovoljnija, ne samo većim ukupnim brojem mandata, već i brojem glasova koje su građani dali desnici. Mislim da se u SDP-u vodeći ljudi moraju ozbiljno zapitati o svojoj politici, posebno o raskolima i masovnim izbacivanjima iz članstva. Naravno, i o kvaliteti političkog rada. Bit će teški pregovori. Izrazito desna stranka, Domovinski pokret, mnogi bivši HDZ-ovci u sukobu s HDZ-om, vjerojatno će naći kompromis s HDZ-om i Hrvatsku značajno pomaknuti udesno. Na kraju, ispada da su se građani ipak preplašili buke i teških riječi Rijeka pravde i njihova vođe s Pantovčaka. Cijela priča koju je generirao predsjednik Republike Milanović, plešući po granici ustavnosti, izgleda, neće donijeti pad HDZ-a i tek ima za posljedicu jačanje desnice', rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Odgovarao je i na pitanje o Kosovu, bolnom pitanju u Srbiji.

'Mogu razumjeti da je pitanje Kosova u Srbiji bolno, ali, ne razumijem to što se problemu ne pristupa racionalno i realistično. Ako se razriješi pitanje Kosova, Srbija će vrlo brzo u EU. Rekao bih da joj je to pitanje glavna prepreka i da je jasno da bez njegova rješenja neće biti članstva Srbije u EU. Incident u Banjskoj je bio amaterski pokušaj pobune koji je Srbima i Srbiji nanio ozbiljnu političku štetu. Ipak, najstrašnije je što su opet izgubljeni ljudski životi i učinjen korak nazad u postupku rješavanja kosovskog pitanja', rekao je Josipović.

>>> Cijeli intervju možete pročlitati ovdje.

sve osim nogometa