milom ili silom

Ivo Josipović ima prijedlog: Ustavni sud može pomiriti Plenkovića i Milanovića

17.03.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je sukob predsjednika Republike i Vlade, ali i izbore koji nam slijede naredne godine

“Obojica nose odgovornost za to i žao mi je što se to događa”, kazao je Josipović za N1 govoreći o sukobu predsjednika Republike i Vlade. S predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem se, kaže, povremeno znao čudi, ali ne oko političkih tema.

Što se tiče izjave šefa SOA-e, Josipović kaže da je ispravno ono što Daniel Markić kaže da radi, identično izvještava obojicu. Ali nije poželjno da su njih dvojica u trajnom sukobu jer oni moraju davati naputke SOA-i, govori.

“Opasno je na neki način, i kad bi bilo poptuno redovno stanje, a nije, sukob stvara lošu političku klimu i šteti međunarodnom ugledu i na domaćoj političkoj sceni”, kaže Josipović.

Rat u Ukrajini ima implikacije na naše susjedstvo i našu sigurnost i nije dobra situacija u kojoj dva čelna čovjeka ne razgovaraju, upozorava bivši predsjednik podsjećajući da obojica njih imaju odgovornost za funkcioniranje sustava.

“Ja imam iskustvo da sam bio u mandatu s vladom suprotne političke orijentacije. Jeste ikad čuli takve razgovore između mene i gospođe Kosor? Nije bilo idili ni između mene i Milanovića, ali… Važno je da se svi drže svoje političke nadležnosti”, govori Josipović koji smatra i da bi Ustavni sud mogao proglasiti ovo stanje neustavnim i prisiliti predsjednika i premijera da sjednu i razgovaraju.

Ovlasti predsjednika

“Mislim da je bila velika pogreška što je predsjednik u velikoj mjeri razvlašćen”, kaže objašnjavajući kako predsjednik ima mnogo veći izborni legitimitet i položaj u javnosti od vlade koja je nekad koalicija koja može imati manji broj glasova od oporbe te da sad nismo daleko od te situacije. “Nedostaje nam mehanizam međusobne kontrole i nadzora”, kaže. Druge države, objašnjava, imaju mehanizme u kojima netko ima pravo suspenzivnog veta ili druge načine kontrole, ali ničeg od toga u Hrvatskoj nema. Polupredsjednički sustav kakav smo imali je, kaže, funkcionirao kako je funkcionirao, ali iskustvo drugih zemalja pokazuje da sustav gdje je vlast jasno podijeljena i gdje svatko ima svoje ovlasti, funkcionira.

Nije pristaša toga da se predsjednika bira u parlamentu. “Silno je važno da predsjednika bira narod”, kaže.

Godina izbora

“Gospođa Grabar-Kitarović je u kampanji, njene su slike svugdje. Oblekica ovakva, onakva, kasnije će reći da je žrtva seksizma, ali nije, to je jezin stil. Ona je miljenica medija i očito ima uspjeha u tome. Ne znam hoće li je HDZ kandidirati. Jak kandidat je i Šimonović, ako on bude kandidat, bit će jak protukandidat Milanoviću. Slušao sam i Raspudića neki dan, prilično razočarenje. Iznio je neki koncept vlade nacionalnog spasa, strašno. Najavio svoju kandidaturu, uveo narodnu mudrost o mrčenju gaća… vidjet ćemo kakva će biti sreća u tome”, govori Josipović o mogućim kandidatima na predsjedničkim izborima.

Što se tiče parlamentarnih izbora, misli da neće biti ubrzani jer je to spriječio Ustavni sud odlukom o izbornim jedinicama.