MIROTVORAC S BALKANA

Josipović nagradu posvetio svim žrtvama rata

09.05.2011 u 22:34

Bionic
Reading

Borba za mir mora biti najvažnija zadaća svih političara, rekao je u ponedjeljak u firentinskom povijesnom kazalištu La Pergola hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je primio nagradu Galileo za mir

'Najvažnija zadaća svih političara mora biti borba za mir a ovu nagradu posvećujem svim žrtvama rata', rekao je Josipović zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi. Hrvatski predsjednik podsjetio je na brojne žrtve raznih ratova te istaknuo da je i Hrvatska kao i njoj susjedne zemlje nedavno proživjela gorko iskustvo rata.


Uglednu nagradu Josipoviću je uručio poznati svjetski dirigent Zubin Mehta. Nagradu Galileo osmislio je odvjetnik Alfonso De Virgiliis 1996. godine kao nagradu za mir. Tijekom godina proširena su područja za koja se ova nagrada dodjeljuje a Nagrada za mir prvi je puta dodijeljena 2003. godine Nobelovcu izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu.

Hrvatski predsjednik nagradu je dobio jer se 'kroz dulje vrijeme zalaže za europsku viziju jugoistočne Europe Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu'. 'Dao je veliki doprinos otvaranju Hrvatske i cijele regije europskim vrijednostima, pomirenju naroda s područja bivše Jugoslavije i implementaciji demokratskih vrijednosti', stoji u obrazloženju.

Ove godine nagradu su dobili brojni uglednici, među njima i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Josipović je u ponedjeljak sudjelovao i na konferenciji 'Stanje Unije' a na marginama konferencije razgovarao je s talijanskim ministrom vanjskih poslova Framcom Frattinijem i luksemburškim premijerom Jeanom Claudeom Junckerom. Svi su govornici izrazili su jasnu i čvrstu potporu što skorijem ulasku Hrvatske u EU. Predsjednik Josipović je nakon dodjele nagrade otputovao u Hrvatsku.