SJEDNICA KAD SE MILANOVIĆ VRATI IZ AUSTRALIJE

Josipović: Nacionalna sigurnost je možda ugrožena

Bionic
Reading

Nakon što je Novi list objavio da je Tomislav Karamarko, kao ravnatelj SOA-e, primio u službu čovjeka koji nije prošao sigurnosnu provjeru, predsjednik Ivo Josipović predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o zapošljavanju u sigurnosnim službama. Na to je, piše Jutarnji list, pristao i premijer Zoran Milanović

Zbog službenog puta premijera Zorana Milanovića u Australiju i Novi Zeland, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održat će se nakon 18. ožujka - potvrđeno je Jutarnjem listu iz 'visokog izvora u Vladi'.

Povod sjednice je špijunsko-politički skandal u koji su upleteni bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Tomislav Karamarko, nezakonito zaposleni agent SOA-e Mario Malić, a možda i neki drugi pripadnici obavještajnih službi.

U intervjuu za Novi list predsjednik Republike Ivo Josipović, inicijator sjednice VNS-a, rekao je da razlog i cilj sjednice nije konkretna afera jer se njome moraju pozabaviti druga državna tijela. 'Ovaj je slučaj povod za sjednicu na kojoj bi se trebala razmotriti kadrovska politika i procedure prijema u službe, s ciljem da se takvi slučajevi više ne ponove. To je prilika i da razmotrimo opće kadrovsko stanje u službama i pokušamo dati smjernice za kadrovsku politiku, posebno u svjetlu novih izazova za službe, koji su danas bitno drukčiji nego pred deset i više godina. Sigurno je, pri tome će biti riječi i o sadašnjem stanju, uključivši i recentni slučaj', rekao je Josipović.

Na pitanje je li zbog primitka mimo kriterija došlo do narušavanja sigurnosnog sustava, Josipović je rekao: 'Ako je točno ono što sugeriraju objavljeni dokumenti, potencijalno je ugrožen. Valja provjeriti je li došlo i do konkretnog ugrožavanja.'

318681,318722,318707,318252