ZAPAŽENO PREDAVANJE

Josipović na Harvardu govorio o hrvatskoj politici

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2011 12:00
  • Objavljeno 12.02.2011 u 11:50
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Predavanjem na Sveučilištu Harvard u Bostonu, koje je privuklo veliki broj studenata i profesora, hrvatski predsjednik Ivo Josipović završio je u petak višednevni posjet SAD-u, javio je je u subotu Hrvatski radio

Josipović je u svom predavanju na Školi političkog upravljanja 'John F. Kennedy', kroz koju su prošli mnogi svjetski političari, novinari i analitičari, izložio kako izgleda hrvatska regionalna i europska politika.

Kako je rekao, europska politika ne završava ulaskom u EU nego se nastavlja u vidu one regionalne, a hrvatski je cilj da sve zemlje regije postanu članice Unije

'Riječ je o pitanju koje je za Hrvatsku pitanje sigurnosti, pitanje koje je vezano uz rast gospodarskih aktivnosti i Hrvatske i naših susjeda, i vezano je za hrvatsku ulogu u Europskoj uniji. Hrvatska se sasvim sigurno vrlo dobro može afirmirati kao most između Europske unije i šire regije kojoj mi pripadamo', rekao je Josipović.

Na kraju svog posjeta Harvardu Josipović je kazao da ga je dolazak na najstarije američko sveučilište i druženje s akademskom zajednicom posebno obradovalo kao bivšeg profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Obišao je i Pravni odsjek Harvarda, a domaćini su se potrudili da se osjeti dobrodošlim. Naime, u dijelu knjižnice u kojemu se čuvaju rijetke knjige dočekalo ga je nekoliko starih hrvatskih. Među njima je bila prva rukom ispisana knjiga Zbornik zakona Dubrovačke Republike iz razdoblja od 1460. do 1665. godine, zatim prvi Pomorski zakon te još nekoliko izuzetno vrijednih izdanja. Josipović je zamoljen da se potpiše na dvije svoje knjige koje su također dio te bogate i ugledne knjižnice.

Hrvatski predsjednik sudjelovao je u srijedu u New Yorku na međunarodnoj konferenciji povodom 15. obljetnice Datonskog sporazuma koju je organizirala zaklada bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona 'Clintonova globalna inicijativa' pod nazivom 'Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća'.

Clinton je na konferenciji potvrdio da u travnju dolazi u Dubrovnik na gospodarski forum sa skupinom investitora koji će potaknuti ulaganja u Hrvatsku i regiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!