RADNICI ODGOVARAJU PREDSJEDNIKU

'Josipović je uzeo novac od veleizdajnikova suradnika, to nije moralno'

11.07.2014 u 11:20

Bionic
Reading

'Nije upitan legalitet novca, upitna je moralnost osobe od koje je on primljen, a predsjednik Ivo Josipović primio ga je od Roberta Ježića, suradnika Ive Sanadera koji je optužen za veleizdaju', kazao je Srđan Perković, tajnik Udruge bivših i sadašnjih radnika Diokija komentirajući odgovor predsjednika Ive Josipovića dan u intervjuu za tportal.hr, u kojem je kazao kako 200.000 kuna koje je primio kao donaciju u kampanji nije prljav novac

Udruga bivših i sadašnjih radnika, podsjetimo, zatražila je prije nekoliko dana otvorenim pismom od predsjednika da vrati novac koji je od Ježića preko tvrtke Dioki primio u predsjedničkoj kampanji 2009, podsjećajući ga pritom da je obećao da će vratiti novac ako se dokažu ilegalne radnje. Pismom su se obratili ponukani pravomoćnom presudom Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju INA-MOL, kao i za primanje provizije od Hypo banke, te u kojoj je, između ostalog, Robertu Ježiću naloženo da isplati pet milijuna eura - u kunskoj protuvrijednosti - u hrvatski proračun.

Međutim Josipović im je u intervjuu za tportal odgovorio da se presuda uopće ne odnosi na tvrtku Dioki d.d. koja je donirala i njegovu kampanju, već na švicarsku firmu koja je dužna vratiti novac iz koruptivnog ugovora Sanadera i MOL-a.

'U vrijeme prošlih predsjedničkih izbora donaciju sam, kao i neki od mojih protukandidata, mnogih kulturnih i humanitarnih organizacija, političkih stranaka, dobio u vrijeme kada je tvrtka poslovala uredno. Nije bilo razloga da tada itko sumnja u njenu sudbinu. Podsjećam, jedini sam od svih doniranih obećao povrat sredstava ako se pokaže da su iz nezakonitog izvora. Gospodin Ježić je suđen za kazneno djelo koje nema veze s Diokijem d.d. Da je suprotno, moralo bi se istražiti ima li donacija porijeklo u kriminalnoj dobiti', kazao je između ostalog Josipović za tportal.hr.

Perković pak ponavlja da uopće nije upitan legalitet novca, već moralnost osobe od koje je on preuzet.

'Ježić, da nije bio pokajnik, bio bi sa Sanaderom iza rešetaka. Riječ je o tome da je predsjednik uzeo novac od čovjeka koji je bio desna ruka veleizdajnika kojem je on sam prije nekoliko dana oduzeo odličja. Ali nije riječ ovdje samo o Josipoviću, novac su od Ježića za kampanje primili i Nadan Vidošević, Dragan Primorac, Andrija Hebrang i SDP. Milijun kuna s računa Diokija im je podijeljeno po Ježićevu nalogu. Svi bi ga oni trebali vratiti, a Josipović prvi među njima jer je riječ o predsjedniku', zaključio je Perković.