MEDIJSKE BESMISLICE, A NE SUKOB

Josipović i Kotromanović demonstrirali zajedništvo

19.12.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović izjavio je danas da su dva zakona (obrani i oružanim snagama) sukladno proceduri upućena u Vladu te da je on prethodno o njima dao pozitivno mišljenje, jer drži da će unaprijediti obrambeni sustav te opovrgnuo da postoji prijepor između njega i Vlade oko ovlasti Predsjednika nad Oružanim snagama.

‘Mi smo i tijekom priprema tih zakona bili u neposrednom kontaktu, raspravljali o tim rješenjima i odlično surađivali i nadam se da će zakon, bude li potrebno, u saborskoj proceduri napraviti neku korekciju i biti donesen i značiti dobro unaprjeđenje sustava’, rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite nakon božićno novogodišnjeg prijama koji je priredio za djelatne vojne zapovjednike i dužnosnike Ministarstva obrane te umirovljene generale i admirale i najviše bivše dužnosnike.

Predsjednik Josipović je rekao kako je apsolutno zadovoljan svojima ovlastima nad vojskom.

‘Ustav je vrlo jasan, Predsjednik je vrhovni zapovjednik, zajedno s svime što to znači. Institucija civila kao vrhovnog zapovjednika koji je Predsjednik i nestranačka osoba i smišljena je zato da postoji efikasni civilni nadzor nad Oružanim snagama, ne zato da bi Predsjednik svakodnevno zapovijedao njima. S druge strane, dodao je, omogućava i nestranački civilni nadzor, jer Predsjednik po Ustavu ne smije bit član političke stranke. ‘Tu funkciju, kako je zamišljena Ustavom, obavljam uz punu potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga’, istaknuo je Josipović.

Upitan za komentar pisanja jednog dnevnog lista koji je danas objavio deset navodno spornih točaka između Predsjednika i premijera u vezi s ovlastima predsjednika Republike nad vojskom, Josipović je rekao da se ‘radi o potpunim besmislicama, jer je riječ o tehničkim aspektima oko kojih uopće nema nikakvog spora’.

‘Dakle, ako ste ukinuli neku kategoriju i ne postoji više neki dokument, naravno da ga Predsjednik ni ne donosi niti ne potvrđuje. Prema tome, riječ je o običnoj konstrukciji’, ocijenio je Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da može potvrditi sve što je Predsjednik rekao i dodao da svaki ponedjeljak imaju sastanak na kojem raspravljaju o nizu stvari vezanih uz Ministarstvo obrane i Glavni stožer. Kotromanović je također rekao da imaju osobni i odnos kao vrhovni zapovjednik i ministar obrane te da je sretan što mogu surađivati na način na koji surađuju.

‘Nema namjere niti tendencije, niti želimo umanjiti bilo kakvu ovlast predsjednika Republike’, naglasio je Kotromanović.


Novinari su Josipovića pitali i podržava li objavu registra hrvatskih branitelja, a Predsjednik je podsjetio da je još u predsjedničkoj kampanji rekao da je to potrebno.

‘Objava registra ne ugrožava nikoga, ona je čast onih ljudi koji su obranili našu domovinu i to je primarna svrha. Objavljene su brojne monografije i mislim da je već cijeli registar parcijalno objavljen i svi oni strahovi koji se javljaju su potpuno neutemeljeni i nema razloga da se itko od branitelja brine da će mu se nešto loše dogoditi. Objavom registra jasno je i službeno deklarirano prema vani, prema trećima tko je bio branitelj’, rekao je.

Josipović nije želio komentirati božićnu poruku kardinala Josipa Bozanića u kojoj, vezano uz zdravstveni odgoj u školama, upozorava kako sadašnja politička vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku.

‘Kardinal ima svoje viđenje, ja ću sutra u svojoj čestitki reći svoje’, najavio je predsjednik Josipović.