DOČEK PAPE

Josipović: Dobro došli, Vaša Svetosti

04.06.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Iznimna mi je čast da Vam mogu biti domaćinom, a kao Predsjednik Republike Hrvatske dijelim i radost milijuna hrvatskih vjernika katolika koji Vas danas dočekuju kao Svetog Oca u pastirskom pohodu, rekao je danas predsjednik Ivo Josipović, izrazivši dobrodošlicu papi Benediktu XVI. na početku njegova prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

'Vaša Svetosti, dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku', istaknuo je Josipović.

Dodao je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države, a koja se poklapa sa zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se - na već bliskom obzoru - jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada", rekao je.

Josipović je naglasio kako je Sveta Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu ranim priznanjem Hrvatske kao države, u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam njen opstanak.

"Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran", naglasio je hrvatski predsjednik.

"U modernoj povijesti 20. stoljeća, djelujući iz prostora svoje duboke duhovne slobode, Katolička je crkva u Hrvatskoj, posebno u razdoblju revolucionarnog jednoumlja, odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića i domoljublja. Za obranu naše zemlje to se pokazalo presudnim", rekao je Josipović u zračnoj luci Pleso gdje je dočekao poglavara Katoličke crkve koji u Hrvatskoj boravi u dvodnevnom pastoralnom pohodu pod geslom "Zajedno u Kristu" u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.