RAT PROTIV MEDIJA

Josipa Rimac zaprijetila tužbom uredniku lokalnog portala

11.12.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac uručila je opomenu pred tužbu Miri Jadriću, glavnom uredniku internetskog portala www.grad-knin.net zbog korištenja internetske domene, jer portal u svom imenu sadrži službeni naziv Grada Knina, te traži promjenu naziva domene.

Gradonačelnica se u opomeni poziva na Statut Grada Knina, te ističe kako taj privatni internetski portal u svom nazivu ne smije koristiti nikakve izvedenice službenog naziva Grada Knina.

Zato traži da se naziv portala u registru Internet domena registrira na način da se izostave riječi 'grad Knin' i sve njegove izvedenice.

Internet domena (eng. Domain name) je ime koje identificira ime računala na internetu.

No, po mišljenju urednika portala Mire Jadrić, kninska gradonačelnica Josipa Rimac je nezadovoljna načinom na koji piše taj kninski portal, te tvrdi kako tužbom ‘želi dobiti internet po svojoj mjeri’.

U tekstu koji je Jadrić napisao i objavio na portalu www.grad-knin.net navodi se kako je portal tijekom tri i pol godine rada nastojao biti objektivan, no kako je u 'vremenima ove Orvelove 1984. jako teško pisati na takav način'.

Iako drži da je tužba gradonačelnice ‘neodrživa’, Jadrić navodi da se ne usudi predviđati kako će reagirati kninski Općinski sud ako tužba do njega dođe.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac u priopćenju poslanom medijima ističe, pak, kako nije ‘izvršila nikakav medijski pritisak’ kada je od urednika portala tražila da iz svoje domene ukloni naziv ‘grad Knin’.

Jedini razlog za upućivanje opomene pred tužbu bila su saznanja mojih suradnika o radu i postojanju navedenog portala, a koja za cilj imaju zaštitu interesa Grada Knina i uvođenje reda u medijsku kaljužu koja vlada u području elektroničkih medija u gradu kojem sam na čelu, navodi gradonačelnica Rimac.