PROZVALA PRAVOSUĐE

Josipa Rimac: Uknjižbe nekretnina traju predugo

21.04.2016 u 17:50

Bionic
Reading

Većina članova saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu poraznim je u četvrtak ocijenila nalaze Državne revizije o načinu na koji općine, gradovi i županije upravljaju nekretninama. Naime, od 576 jedinica samo njih 32 učinkovito su upravljale i raspolagale nekretninama, građevinskim zemljištem, poslovnim prostorima i stanovima, otkrila je Državna revizija

O nekretninama je učinkovito brinulo samo sedam županija, 19 gradova i šest općina, a među njima nisu najveći - Zagreb, Rijeka, Split i Osijek. Ocjenu učinkovitih dobile su Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija.

Batinić (HNS): Nalaz revizije je katastrofalan

Revizijsko izvješće pokazalo je sve probleme koje smo do sada imali, kaže Blaženko Boban (HDZ) i predlaže da se Odbor time pozabavi na tematskoj sjednici, u čemu ga podržavaju ostali članovi Odbora.

Nalaz revizije je katastrofalan, a administiranje s kojim se jednice susreću frustrira, kaže Milorad Batinić (HNS). Rezultat izvješća je porazan, govori o neujednačenosti upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini, dodaje Damir Mateljan (SDP) te poručuje kako bi bilo poželjno da izvršna i zakonodavna vlast izvješće koriste kao alat za buduće reforme lokalne samouprave o kojima se govori.

Zakup bez javnog natječaja

Josip Križanić (HDZ) žali se da se malim jedincima spušta sve više poslova, a Josipa Rimac (HDZ) tumači kako procesi uknjižbe nekretnina traju predugo, neki i do 12 godina, i to ne zbog neučinkovitosti jedinice i DUUDI-ja, nego pravosuđa.

Revizija je utvrdila da dio lokalnih jedinica nema podatke o stvarnom stanju imovine, da nisu utvrdile namjenu nekretnina, ustrojile evidenciju prihoda i rashoda za svaku nekretninu, pojedine su poslovne prostore davale u zakup bez javnog natječaja.

Revizija se bavila razdobljem od 2012. do 2014. te utvrdila da su koncem 2014. općine, gradovi i županije raspolagale s gotovo 22.500 poslovnih prostora, 18.400 stanova i 338 milijuna četvornih metara zemljišta. Njihovim raspolaganjem u spomenutom su razdoblju uprihodovale oko 2,8 milijardi kuna.

Odbor je Izvješće prihvatio te pohvalio rad Državne revizije.